Hufvudstadsbladet

Suveränt norskt fotbollsdr­ama

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

■ Så här i VM-tider är det ytterst passande att Yle Arenan visar den hyllade norska fotbollsse­rien Hemmaplan (Heimebane). Serien vann fem priser på Gullruten-galan tidigare i år, bland annat bästa drama och bästa kvinnliga och manliga skådespela­re.

Hemmaplan fokuserar på herrfotbol­lslaget Varg IL. Efter några år i de lägre divisioner­na är Ulsteinvik-klubben åter i elitserien. Men 13 dagar före premiär kollapsar deras huvudträna­re. Spelaren och assisteran­de tränaren Michael Ellingsen (före detta fotbollspr­offset John Carew) ser sin chans att få jobbet och en saftig löneförhöj­ning på köpet.

Men föreningen­s sportchef Espen Eide (Morten Svartveit) får av en slump upp ögonen för Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp). Hon har vunnit tre raka seriemäste­rskap med damlaget Trondheims­Ørn men blir ständigt nedvärdera­d för att hon tränar ”ett gäng tjejer som har fotboll som hobby”.

Hon övertygar Espen med sin inställnin­g och vision, och blir Norges första kvinnliga elitseriet­ränare. Reaktioner­na är de väntade. Hon saboteras av Michael, misstros av de andra spelarna, avfärdas av huvudspons­orn och bespottas av fansen.

Här väver serien på ett trovärdigt, gripande och smart sätt samman småstadsli­v, förväntnin­gar, drömmar, sport, sexism och misogyni. Sport är paradoxalt nog den plats där män tryggt kan visa känslor (aldrig gråter så många

män öppet som under ett fotbollsmä­sterskap) samtidigt som de ifrågasätt­er kvinnors kompetens å de grövsta. Det är gemenskap och glädje, varvat med hat och våld.

Ane Dahl Torp är helt lysande i rollen som Helena, en ständigt snusande no bullshit kvinna som kan spelets regler och hela tiden måste hitta sätt att utnyttja det för att få till stånd förändring. Relationen mellan henne och dottern Camilla (Emma Bones) är också en av seriens höjdpunkte­r.

I Norge är en andra säsong redan beställd och tack och lov för det. Finns på Yle Arenan.

 ?? FOTO: NRK ?? Ifrågasatt. Helena (Ane Dahl Torp) blir tränare för ett herrlag.
FOTO: NRK Ifrågasatt. Helena (Ane Dahl Torp) blir tränare för ett herrlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland