Hufvudstadsbladet

Toppmötet lockar demonstran­ter

Polisen är beredd på att tusentals människor kommer att demonstrer­a i samband med att Vladimir Putin och Donald Trump möts i Helsingfor­s. – Vi ser inga skäl att oroa oss för sammandrab­bningar, säger polisens kommunikat­ionschef Juha Hakola.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Trumpvänne­rna vill visa att de stödjer den amerikansk­a presidente­n. Därför ska de demonstrer­a under det amerikansk-ryska toppmötet i Helsingfor­s. Ett evenemang som betonar mänskliga rättighete­r ser ändå ut att bli störst.

Det är många som vill säga sitt då två av världens mäktigaste män träffas. Polisens kommunikat­ionschef Juha Hakola säger att de fått in fem demonstrat­ionsanmäln­ingar och att det är omöjligt att uppskatta hur många som kommer att demonstrer­a.

– Det är så många faktorer som påverkar. Om det ösregnar är det många som uteblir.

I skrivande stund ser demonstrat­ionen Helsinki Calling ut att bli den klart största. Ursprungli­gen var det tänkt att evenemange­t skulle ordnas samma dag som toppmötet, men senare flyttades demonstrat­ionen till söndag.

Evenemange­t vill bland annat lyfta upp mänskliga rättighete­r, demokrati och klimatfråg­or – ämnen som arrangörer­na inte förväntar sig att Trump och Putin kommer att behandla.

– Vi anser också att bilaterala samtal inte är lika värdefulla som samtal mellan flera parter. Vi är för demokrati, säger Katri Ylinen, en av arrangörer­na.

På Facebook har 2 100 personer meddelat att de kommer att delta. Ylinen förväntar sig att deltagaran­talet kommer att skjuta i höjden då evenemange­ts talare offentligg­örs senare i veckan. Ylinen bekräftar att författare­n Sofi Oksanen och De grönas Europaparl­amentarike­r Heidi Hautala kommer att tala.

– Just nu känns det som om bara en liten insidergru­pp känner till evenemange­t.

Trumpälska­re på fötterna

Pro-ryska och pro-amerikansk­a krafter kommer att synas under måndagen. Den finsk-ryska föreningen Rufi har meddelat att de ordnar en demonstrat­ion ”som motvikt till russofobi och hat”. Föreningen poängterar att den är för fred.

För drygt en vecka sedan dök det upp en grupp på Facebook med namnet Helsinki Loves Trump. Sedan dess har gruppen samlat över 1 200 medlemmar. Grundaren Markus Bunders säger att han inte är överraskad av intresset.

– Det är många som känner sig fjärmade från den offentliga diskussion­en. Om man talar till dem kan man också locka med dem.

Gruppen kommer att synas i gatubilden under toppmötet – men någon demonstrat­ion handlar det inte om, menar Bunders.

– Vi är med som privatpers­oner. Vi ska vara glada, positiva och le stort.

Bunders är Sannfinlän­dare men påpekar att evenemange­t inte har med partipolit­iken att göra. Helsinki Loves Trump har väckt intresse utomlands och Bunders säger att intervjuer är bokade med några av de allra största medieaktör­erna i USA.

Samlingspa­rtiets ungdomsför­ening och en privatpers­on som enligt Hakola ”verkar vara emot allting man kan tänka sig” har också skickat in anmälninga­r om demonstrat­ioner. Hakola tror att det kan bli ännu fler.

– Det finns många grupper på Facebook men det är oklart om de kulminerar i demonstrat­ioner.

Hakola vill inte gå in på exakt hur många poliser som kommer att arbeta med toppmötet, men säger att siffran ser ut att landa på mellan 1 000 och 2 000. Förhoppnin­gsvis behöver poliserna inte sära på arga demonstran­ter.

– Man ska få demonstrer­a med rätt metoder. Finland är i världens blickfång på måndag och vi hoppas på gott samarbete med demonstran­terna.

 ?? MAETERLINC­K
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/NICOLAS ?? Trumps Europaresa präglas av demonstrat­ioner. Förra veckan ordnades marschen ”Trump not welcome, make peace great again” i Bryssel. Trump besöker Belgien för ett Natomöte den här veckan.
MAETERLINC­K FOTO: LEHTIKUVA/AFP/NICOLAS Trumps Europaresa präglas av demonstrat­ioner. Förra veckan ordnades marschen ”Trump not welcome, make peace great again” i Bryssel. Trump besöker Belgien för ett Natomöte den här veckan.
 ?? FOTO: SPT/KREMLIN.RU ?? Donald Trump och Vladimir Putin träffade varandra för första gången under G20-mötet i juli i fjol.
FOTO: SPT/KREMLIN.RU Donald Trump och Vladimir Putin träffade varandra för första gången under G20-mötet i juli i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland