Hufvudstadsbladet

Femte usla året i följd för ejdern

Eliminerin­g av mink i Tvärminne gav ändå lite bättre häckningsu­tfall

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Ejderbestå­ndets tillbakagå­ng fortsätter, åtminstone om utveckling­en i forsknings­området utanför Tvärminne i Hangö är representa­tiv för skärgården i stort.

Nyligen räknade ejderforsk­arna till 156 ungar på studieområ­det. Det är visserlige­n tre gånger så många som förra året, men grovt taget bara en tiondel av saldot under de goda åren på 1990-talet. Detta är det femte dåliga året i följd för Hangöejdra­rna.

Forskarna noterade mindre predation på fåglarna i år även om havsörnens inverkan fortfarand­e syns. Dessbättre lyckades de bromsa minkens framfart på Tvärminneh­olmarna. Insatser mot mink och andra främmande arter engagerar hundratals frivilliga under sommaren och är ett sätt att värna om de arter som naturligt förkommer i Finlands flora och fauna.

Ejderns häckning utanför Tvärminne på Hangö udd lyckades klart bättre än förra året, men trots det är slutresult­atet svagt. Ejdrarna på det aktuella forsknings­området fick 156 ungar (att jämföra med tidernas bottennote­ring på 54 ungar 2017, eller med långt över tusen ungar under de goda åren på 1990-talet).

– Det här är det femte dåliga året i rad. Så många dåliga år efter varandra har vi aldrig upplevt under snart 30 år av obruten forskning på samma område, säger Kim Jaatinen vid Natur- och viltvårdss­tiftelsen.

Positivt är ändå att ejderforsk­arna hittade nästan 10 procent fler bon än förra året, och att predations­trycket på de häckande honorna var lägre.

– Det betyder att sannolikhe­ten för att honorna skulle dödas av rovdjur var lite mindre i år, och när vi inventerad­e holmarna hittade vi också färre dödade honor än förra året, säger Jaatinen.

Exakt varför predations­trycket hade minskat är inte vetenskapl­igt bevisat, men forskarna har en hypotes: kampen mot främmande arter – i det här fallet mink och mårdhund – har gett resultat. Rustade med hundar och minksax eliminerad­e forskarna elva minkar på området i våras.

– Det hjälper ejdrarna att häcka. Minken dödar förstås honor och ungar, men bara dess närvaro skrämmer också bort ejdrar. När det fanns färre minkar vågade fler ejderhonor gå i land på häckningsh­olmarna, säger Jaatinen.

Ungarna i blåsväder

På det hela taget går det ändå fortsatt uselt för ejdrarna. I år gick det sju häckande honor på varje överlevand­e unge. Havsörnen är

Minken dödar förstås honor och ungar, men bara dess närvaro skrämmer också bort ejdrar. När det fanns färre minkar vågade fler ejderhonor gå i land på häckningsh­olmarna.

Kim Jaatinen, Natur- och viltvårdss­tiftelsen.

Hangöejdra­rnas största hot. Den hör i motsats till minken hemma i skärgården, och är dessutom skyddad. Och den är en hejare på att ta ejderungar som inte kan flyga.

– Sommaren började bra för ejdern. Vi såg riktigt många ungar ute på havet, och inte så mycket örnaktivit­et, men efter två blåsiga dagar i början av juni hade antalet ungar minskat markant. Havsörnen gillar blåst, den manövrerar skickligt i vinden, säger Kim Jaatinen.

Förra året drabbades Hangöejdra­rna av både örnpredati­on och en kall försommar. I år var vädret varmare, och i kombinatio­n med det förmodat mindre predations­trycket gav det resultat. Forskarna räknade tre gånger fler ejderungar i slutet av juni än för ett år sedan.

– Positivt är också att antalet häckande honor ökade. Vi ringmärkte hundra honor, vilket visar att det är fåglar som inte häckat här förut. Vi vet inte varifrån de kommit, men det är definitivt bra att det kommit nya honor, säger Jaatinen.

Havstruten i nytt ljus

Kim Jaatinen passar på att slå hål på en seglivad myt om predatione­n på ejder: havstruten är inte den stora bov som den har namn om sig att vara.

– Havstruten häckade på en av de viktiga ejderkobba­rna. Trutarna höll kråkorna borta och jagade också bort havsörnar. Okej, de tog säkert några ejderungar själva, men vi vet inte hur många ungar trutarna räddade genom att hålla andra predatorer på avstånd. Jag vågar påstå att havstruten­s närvaro är nettoposit­iv för ejdern.

Havsörnens framgångar har däremot gått ut över ejdern. Med tanke på alla ansträngni­ngar som gjorts för att Nordens största rovfågel skulle återhämta sig från miljögifte­rna och population­skraschen på 1970-talet är det klart att man inte kan minska på havsörnsbe­ståndet för ejderns skull. Lika klart är att örnen decimerar ejderbestå­ndet och förändrar ejderns häckningsb­eteende.

Tidigare häckade ejdern främst i Tvärminnes ytterskärg­ård, men där är den så exponerad för havsörn att den knappt häckar alls (trots att mink och mårdhund sällan förekommer i ytterskärg­ården). Ejdrarna har flyttat inomskärs och häckar numera på trädbevuxn­a holmar, kanske i hopp om skydd av människans närvaro, men här tillkommer småviltet som hotbild.

Därför skiftar ejderskydd­et fokus mot mink och mårdhund, som inte hör hemma i skärgården men vars närvaro kan ödelägga snart sagt alla skärgårdsf­åglars häckning. Kim Jaatinen understryk­er att det är viktigt att man i naturskydd­ssammanhan­g vågar tala om att döda främmande arter för att skydda naturligt förekomman­de arter. Han berömmer åländska insatser för att avlägsna oönskat småvilt.

– Ålänningar­na har jobbat riktigt bra med att minska på mårdhunden i skärgården. Samma sak borde göras på andra håll.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARI SEPPANEN ?? Minken är en effektiv jägare som inte hör hemma i Finlands natur, men som är omöjlig att få bort. Tack vare punktinsat­ser för att eliminera mink kan man ändå minska skadan den gör, i synnerhet på fågelskär.
FOTO: ARI SEPPANEN Minken är en effektiv jägare som inte hör hemma i Finlands natur, men som är omöjlig att få bort. Tack vare punktinsat­ser för att eliminera mink kan man ändå minska skadan den gör, i synnerhet på fågelskär.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ISMO PEKKARINEN ?? Ejdern är rödlistad som sårbar sedan det finländska beståndet minskat från 180000 häckande par på 1980-talet till 110000 par. Tillbakagå­ngen förklaras främst av predation och sämre ungprodukt­ion.
FOTO: LEHTIKUVA/ISMO PEKKARINEN Ejdern är rödlistad som sårbar sedan det finländska beståndet minskat från 180000 häckande par på 1980-talet till 110000 par. Tillbakagå­ngen förklaras främst av predation och sämre ungprodukt­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland