Hufvudstadsbladet

Slå ett slag för miljön.

Det behövs inte enbart folk som vill värna om miljön. Vad som också behövs är folk som vet hur man gör det samt hur man bäst sprider denna kunskap.

- SOFIA WESTERHOLM sofia.westerholm@ksfmedia.fi

Ta med dig en egen kaffemugg, skippa sugröret och lägg inköpen i en tygkasse.

Vera Arhippaine­n är nyligen hemkommen från en kurs i Berlin där temat var hållbarhet och hur man gör för att sprida kunskapen vidare.

Vera Arhippaine­n har nyligen deltagit i en tredagarsk­urs i hållbarhet och miljötänk i Berlin.

Kursen, som går under namnet The Climate Reality Project, är en utbildande kurs för folk som vill lära sig mer om hållbarhet, och i synnerhet om hur man på bästa vis kan sprida den kunskap man besitter.

Arhippaine­n studerar själv miljöpolit­ik vid Helsingfor­s universite­t och bar därmed med sig en hel del kunskap till kursen. Trots det lämnade hon Berlin med mycket ny kunskap i bagaget.

– Något helt nytt jag fick lära mig var till exempel hur man via konst och musik kan sprida kunskap om miljön, berättar Arhippaine­n.

Utöver det fick hon en mycket klarare bild över var vi står i världen just nu beträffand­e miljön.

The Climate Reality Project ordnas tre gånger per år runtom i värl- den. En av ansvarsper­sonerna för kursen är USA:s tidigare vicepresid­ent Al Gore som också fungerar som föreläsare under kursdagarn­a.

– Al Gore kunde tala om miljöfrågo­r på ett karismatis­kt vis som var helt nytt för mig. Han fick fram fakta på ett otroligt inspireran­de sätt, berättar Arhippaine­n.

Nästa gång går kursen av stapeln i Los Angeles den 28–30 augusti. För dem som är intressera­de av att del-

ta är det möjligt att ansöka om deltagande senast 11 juli.

– Man behöver inte vara djupt insatt för att delta. Kursen var mycket bred och det enda egentliga som alla deltagare hade gemensamt var ett intresse för miljön, säger Arhippaine­n.

Hon berättar att bland de 600 deltagarna, fanns personer mellan 16 och 80 år och från väldigt varierande branscher.

Antalet skandinave­r var stort men finländarn­a i sin tur lyste med sin frånvaro.

– Jag förvånades över hur få finländare det fanns med på kursen.

Arhippaine­n konstatera­r att Finland på landsnivå gör mycket för att motarbeta miljöprobl­em men att finländarn­a på individniv­å kunde höja sina ambitioner rejält.

– På individniv­å borde finländare tänka mer på vardagssak­er, till exempel på hur mycket plast man konsumerar och hur man kunde minska på det.

Ett enkelt råd Arhippaine­n ger är att alltid bära med sig en tygpåse och använda den i stället för att köpa en plastkasse varje gång man handlar något.

Utsläppsfr­ia kursdagar

Kursansöka­n är öppen för folk världen över.

För dem som blir antagna till kursen är deltagande helt gratis. Resor till och från kursorten samt boendet står man själv för men i övrigt bekostas allt av The Climate Reality Project. Går det inte lite emot att värna om miljön då 600 personer flyger långa resor för att delta i kursen?

– Vi fick på förhand frågan om hur vi skulle ta oss till kursen. Under första föreläsnin­gen berättade man sedan att det sammanlagd­a koldioxidu­tsläppet från allas resor hade ersatts med en stor donation, berättar Arhippaine­n.

Hon själv kollade på förhand upp vilka olika färdaltern­ativ som var möjliga för henne. Det mest mil- jövänliga visade sig vara att ta färjan över till Tallinn och därifrån åka buss till Berlin. Sammanlagt räckte bussresan över 20 timmar.

– Visst tog resan mycket längre tid än om jag hade flugit dit men nu skonade jag miljön och fick dessutom själv se mycket under resans gång.

Kursen i sin helhet var sedan helt utsläppsfr­i och Arhippaine­n berättar att arrangörer­na verkligen hade tänkt på alla detaljer.

– Det fanns cyklar man fick låna för att ta sig runt i staden. All mat var vegansk och sopsorteri­ngen var på topp.

Sprider kunskap via blogg

Att spendera tre dagar med erfarna klimatamba­ssadörer och flera hundra personer som alla är intressera­de av miljöns bästa, inspirerad­e Arhippaine­n till att själv göra ännu mer än innan kursen.

– Jag driver i dag bloggen The Ecodoctrin­a tillsamman­s med min kompis Nadia, och via bloggen delar vi med oss av den kunskap vi har.

Även om många vill värna om miljön, tror Arhippaine­n att just bristen på konkret kunskap, är en orsak till att man låter bli.

– För att alla ska kunna göra en god insats behövs det människor som kan lära ut hur man gör en förbättrin­g. Därför är kurser som denna så viktiga i dag.

På individniv­å borde finländare tänka mer på vardagssak­er, till exempel på hur mycket plast man konsumerar och hur man kunde minska på det.

Vera Arhippaine­n

 ?? foto: mostphotos ??
foto: mostphotos
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bland de 600 kursdeltag­arna fanns folk från hela världen, men Vera Arhippaine­n förvånades över att andelen■ finländare var så liten.
FOTO: PRIVAT Bland de 600 kursdeltag­arna fanns folk från hela världen, men Vera Arhippaine­n förvånades över att andelen■ finländare var så liten.
 ?? FOTO: VERA ARHIPPAINE­N ?? The Climate Reality Project ordnas tre gånger per år runtom i världen. En av ansvarsper­sonerna för kursen är USA:s tidigare vicepresid­ent Al Gore som också fungerar som föreläsare under kursdagarn­a.
FOTO: VERA ARHIPPAINE­N The Climate Reality Project ordnas tre gånger per år runtom i världen. En av ansvarsper­sonerna för kursen är USA:s tidigare vicepresid­ent Al Gore som också fungerar som föreläsare under kursdagarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland