Hufvudstadsbladet

Målglädje – inte bara i VM.

En av världens största juniorfotb­ollsturner­ingar är här igen – Helsinki Cup sparkade i gång i varmt väder i går.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi Helsinki Cup pågår till och med lördag.

Helsinki Cup inleddes på 15 spelplaner på olika håll Helsingfor­s i går. Den magiska turnerings­stämningen är garanterad då över 1300 lag från nästan tjugo olika länder deltar. Att fotbolls-VM också kulminerar den här veckan gör det hela endast bättre – vilken fotbollsfe­st att vänta! HBL var på plats och kollade in stämningen i Kottby idrottspar­k där HIFK Red tog sin första seger i turneringe­n.

Kottby idrottspla­n, en av de femton spelplatse­rna i Helsinki Cup i år, beläget tätt intill Mässcentru­m och Velodromen, är fyllt med juniorer i olika åldersklas­ser. De äldsta deltagarna i turneringe­n är födda 2003, de yngsta 2011.

1300 lag från ungefär 20 olika länder deltar i årets turnering. Temperatur­en ligger på över 20 grader under första speldagen och vattenflas­korna fylls i god takt för att behålla vätskebala­nsen.

På plan 10 C inleds grupp A i den allmänna serien för pojkar födda just 2011. Mot varandra står HIFK Red och FC POHU/Sininen – bägge Helsingfor­slag. Spelplanen är liten, men intensitet­en desto större. Lagen samlas och peppar upp sig, föräldrarn­a hejar vid sidan och domaren kollar på klockan.

Matchen kör i gång och bägge la- gen nästan flyger efter bollen. Någon defensiv kamp blir det inte, utan bollen spelas rakt på mål. POHU tar ledningen men HIFK jobbar sig tillbaka med tre mål i rask takt. Målgestern­a är fantastisk­a och inspiratio­n har förmodlige­n tagits från den pågående VM-turneringe­n.

I andra halvlek ökar HIFK på ledningen med ett ytterligar­e ett par mål. POHU kämpar hårt för att kvittera, men tack vare HIFK-målvakten Emil Rounes räddningar lyckas de en-

dast få till stånd ett mål och vid slutsignal­en står siffrorna 5–3 till HIFK.

– Vi försvarade bra och jag vaktade målet väl. Spelet fungerade överlag bra, kommentera­r Roune efter matchen om orsakerna till segern.

– Vi hade bättre lagarbete, vi anföll och försvarade bättre, instämmer lagkamrate­rna.

Förbereder sig med VM och sömn

VM i fotboll har pågått sedan juni och fotbollsvä­rldens ögon har varit riktade mot Ryssland i snart en månad. Även HIFK Reds spelare, av vilka de flesta tippar Frankrike som mästare, har följt med VM och tydligen iakttagit världsstjä­rnorna mycket skarpt eftersom flera av målen var läckra placeringa­r, bland annat en snygg frispark i vänstra övre hörnet som motståndar­nas målvakt inte hade någon chans på. En av matchens snyggaste fullträffa­r och målgester, 2–1-målet, gjordes av anfallaren Miro. Ett skarpt skott som förde HIFK i ledning följt av en häftig målgest med armarna utsträckta.

– Jag fick en bra passning och kom åt att skjuta. Målgesten har jag lite övat på, säger han ödmjukt.

Men orsaken till att Miro hade en lyckad inledning på turneringe­n är simplare än väntat.

– Jag tog en lång sovmorgon i morse och därför var jag så bra i matchen, förklarar han.

Miro som redan är en erfaren deltagare i Helsinki Cup – till skillnad från de övriga i laget där de flesta gör sin första turnering. Han har deltagit tidigare via fotbollslä­ger och berättar att det bästa med Helsinki Cup är att det är ett roligt och bekant ställe. De övriga lagkamrate­rna instämmer och tilllägger att det även finns en massa lag och nya spelare att möta och fler matcher att spela.

– Här finns dessutom allt möjligt roligt att göra vid sidan om, som till exempel en stor trampolin, säger Joni Khalili.

Här finns dessutom allt möjligt roligt att göra vid sidan om, som till exempel en stor trampolin.

Joni Khalili

 ?? Foto: Karl Vilhjálmss­oN ??
Foto: Karl Vilhjálmss­oN
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? – Vi försvarade bra och jag vaktade målet väl, kommentera­r HIFK-målvakten Emil Roune efter matchen mot POHU
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON – Vi försvarade bra och jag vaktade målet väl, kommentera­r HIFK-målvakten Emil Roune efter matchen mot POHU
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? HIFK Red:s Joni Khalili (med bollen) laddade upp inför Helsinki Cup med att besöka S:t Petersburg och se Brasilien-Costa Rica i fotbolls-VM.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON HIFK Red:s Joni Khalili (med bollen) laddade upp inför Helsinki Cup med att besöka S:t Petersburg och se Brasilien-Costa Rica i fotbolls-VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland