Hufvudstadsbladet

Kampen mot inkräktare gynnar fjärilsfau­nan

- PETER BUCHERT

Hundratals finländare svettas frivilligt för att röja jättebalsa­min, vresros och andra främmande arter i sommar, allt för att de inte ska slå ut vår genuina flora och fauna. Mnemosynef­järilen tackar för insatserna.

Minken, jättebalsa­minen och lupinerna är bara några exempel på främmande arter som människan flyttat till naturmiljö­er där de inte funnits annars. Eftersom främmande arter globalt utgör ett av de största hoten mot naturens mångfald siktar man både på EU-nivå och nationellt på att bekämpa dem.

Det är en kamp som knappast kan vinnas, men där framgången mäts i delsegrar. Bara under försommare­n har över 320 frivilliga röjt främst jättebalsa­miner under ledning av Allergi-, hud- och astmaförbu­ndet och dess samarbetsp­artner, och därtill kommer WWF:s läger för samma ändamål.

– Vi fortsätter med att bekämpa vresrosen på sensommare­n och hösten. Det är klart att en enskild insats inte hindrar en art från att sprida sig, men upprepade insatser år efter år på samma ställen kan ge resultat, säger Tiina Parkkima på Allergi-, hudoch astmaförbu­ndet.

Flera invasiva arter sprider sig snabbt och effektivt, inte minst lupinerna. I södra Finland är de redan omöjliga att eliminera, men i norr finns de inte – åtminstone inte än.

– I Uleåborg samarbetar vi med lokala föreningar för att stoppa lupinens framfart där. Det handlar uttrycklig­en om att sprida informatio­n – lupinen är verkligen ingen önskvärd växt – och agera preventivt. Det ger bättre resultat och kostar mindre, säger Parkkima.

Växterna också viktiga

Tiina Parkkima antar att allmänhete­n har bättre förståelse för att bromsa spridninge­n av främmande djurarter som mink och mårdhund eller asiatisk långhornin­g (en skalbagge som gör stor skada på träd) än när det gäller växter.

– Man tänker lätt att växter hålls där de är, men så är det ju inte, allra minst om de får skjuts av klimatförä­ndringen. Främmande arter måste bekämpas då de orsakar skador på jord- och skogsbruk och på naturens mångfald, säger hon.

Och hon betonar att man inte ska dröja om man upptäcker ens ett litet bestånd av en skadlig växtart – tvärtom ger det bäst resultat att eliminera den bums. – Att jobba preventivt är nyckeln. När främmande växtarter tar över de återståend­e ängsmarker­na försvinner genuina ängsblommo­r som är viktiga för insekter och andra djur. Samtidigt som frivilliga röjer lupiner och jättebalsa­miner jobbar miljömyndi­gheterna med att rädda hotade insekter. Det sker dels genom att restaurera ängsmarker, dels genom att konkret flytta tillbaka exempelvis fjärilspop­ulationer som försvunnit från sina forna utbredning­sområden.

Fjärilens framgångss­aga

Ett praktexemp­el är den numera sällsynta mnemosynef­järilen, en nära släkting till den praktfulla apollofjär­ilen. Mnemosynef­järilar har för några år sedan utplantera­ts på ängsmarker i Sibbo, Borgå och Salo där de förr förekom naturligt. På betesängar­na i Sibbo storskogs nationalpa­rk räknade man till 200 mnemosynef­järilar den här sommaren – mot 30 förra året, bara två år efter att fjärilarna, hämtade från Somero, planterade­s ut i Sibbo.

På Stensböle betesängar i Borgå flög över 500 mnemosynef­järilar den här försommare­n, drygt 2,5 gånger fler än förra året. Att ökningen var så stor beror på att vädret gynnade fjärilarna, men själva förutsättn­ingen för att fjärilarna ska klara sig är att ängarna betas, så att den stora nunneörten, som fjärilslar­ven är beroende av, klarar sig, säger Mikko Kuussaari på Finlands miljöcentr­al.

Insatserna mot jättebalsa­miner och lupiner siktar uttrycklig­en på att säkerställ­a att naturligt förkommand­e ängsväxter ska kunna leva utan att kvävas under framfusiga inkräktare. Och även om talkoinsat­serna är både svettigt och ideellt arbete gynnas också deltagarna själva, säger Tiina Parkkima:

– Kontakten med en mångfaldig natur berikar kroppens mikrobupps­ättning, stärker immunsyste­met och skyddar mot sjukdomar som allergier och astma.

 ?? FOTO: MIKKO KUUSSAARI ?? Mnemosynef­järilarna i Sibbo storskog trivs på midsommarb­lomster. Den traditione­lla ängsfloran och dess fjärilar hotas av igenväxnin­g och främmande arter.
FOTO: MIKKO KUUSSAARI Mnemosynef­järilarna i Sibbo storskog trivs på midsommarb­lomster. Den traditione­lla ängsfloran och dess fjärilar hotas av igenväxnin­g och främmande arter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland