Hufvudstadsbladet

De här syns på gatorna

-

●●Helsinki Calling ser ut att bli den klart största demonstrat­ionen. I skrivande stund har 2 100 personer meddelat att deltar. Ytterligar­e 7 600 har markerat att de är intressera­de av evenemange­t på Facebook. Tillställn­ingen är inte bunden till partipolit­ik och demonstrat­ionen vill föra fram några av de ämnen som Putin och Trump inte förväntas diskutera. ”Vi samlas och berättar att vi i Finland är för mänskliga rättighete­r, demokrati, fred samt miljö- och klimatarbe­te”, skriver Helsinki Calling på Facebook.

●●Samlingspa­rtiets ungdomsför­bund. I en intervju med tidningen Seura säger ordförande Henrik Vuornos att ungdomsför­bundet är represente­rat av ett tiotal personer. Enligt samlingspa­rtisterna för Trump och Putin dålig politik. Förbundet anser bland annat att Trumps handelspol­itik är skadlig och att Finland gynnas av frihandel.

●●Finland loves Trump. Markus Bunders skapade en grupp på Facebook som fick 1 200 medlemmar på tio dagar. Bunders är noga med att påpeka att evenemange­t inte är en demonstrat­ion och att medlemmarn­a deltar som privatpers­oner. Medlemmarn­a planerar att möta Donald Trump vid flygplatse­n och vill föra fram en positiv Finlandsbi­ld.

●●Finsk-ryska föreningen Rufi. Under toppmötet samlas den ett år gamla föreningen för en demonstrat­ion ”som motvikt till russofobi och hat”. På Facebook skriver Rufi att föreningen är för världsfred. ”Vi vill visa att inte hela Finland förhåller sig negativt till världsleda­rna. Alla vill inte heller ha krig eller konflikter”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland