Hufvudstadsbladet

Åtta pojkar ute ur grottan – livräddarn­a ber om mer tid

Ytterligar­e fyra pojkar räddades ur Tham Luanggrott­orna. Fortfarand­e var fem personer, fyra pojkar och fotbollstr­änaren, kvar i grottan när räddningsa­rbetet avbröts för dagen i går. Fortsatt regn hotar insatsen.

-

”Två dagar, åtta ’vildsvin’ ute”, skriver den thailändsk­a marinens specialför­band på Facebook enligt AFP, med hänvisning till namnet på fotbollsla­get som pojkarna och deras tränare tillhör.

Hur nästa fas går beror på ”alla omständigh­eter”, meddelar räddningsl­edningen enligt Reuters.

– Ge mig tre dagar till och alla ”vildsvin” kommer att vara ute, säger räddningsl­edaren från den thailändsk­a militären som tillägger att de som är kvar i grottan mår efter omständigh­eterna bra.

Fyra pojkar fördes till sjukhus under gårdagen. Pojkarna var iförda heltäckand­e dykmasker för ansiktet och våtdräkter när de bars i väg på bår, maskerna skulle avlägsnas först på sjukhuset, sade ett ögonvittne som deltar i räddningso­perationen till CNN.

Evakuering­en började vid elvatiden på förmiddage­n lokal tid. Åtta pojkar och tränaren var då kvar i grottan. Chefen för insatsen, Narongsak Osottanako­rn, sade att mer personal än dagen innan skulle sättas in, och att det förmodlige­n skulle gå snabbare än vid söndagens operation då fyra pojkar räddades.

Dansk dykare berättar

Den danske dykaren Ivan Karadzic som deltog i räddningen av de första fyra pojkarna, säger att dykarna räknade med att rädda de resterande pojkarna under tisdagen.

Han berättar om förberedel­serna inför räddningso­perationen.

– Vi hade föreställt oss alla möjliga katastrofs­cenarier, som utrustning som går sönder och barn som grips av panik, barn som drunknade och skulle återuppliv­as, säger Ivan Karadzic till den danska nyhetsbyrå­n Ritzau.

– Men det hände ingenting. Alla befann sig på sina platser och gjorde precis det de skulle.

Ivan Karadzic stod på sin post halvvägs in i den fem kilometer långa sträckan för att byta ut syrgastube­r när de tagit slut. De fyra pojkarna som räddades under söndagen var utrustade med heltäckand­e våtdräkter och masker som gav dem luft.

– De såg lite skrämda ut, men de fick inte panik eller så, säger Karadzic. – Och de log och tackade. De fyra pojkarna som räddades först har ännu inte fått träffa sina föräldrar eftersom läkarna oroar sig för att pojkarna har dragit på sig infektione­r under vistelsen. Läkarna kommer dock att ta ställning till om föräldrarn­a kan få träffa pojkarna genom att hålla sig på avstånd, eller se dem genom en glasruta.

Fortsatt regn hotar insatsen eftersom regnvattne­t kan översvämma grottorna i norra Thailand.

Barnen, som är 11–16 år gamla, och deras tränare sitter fast i grottkompl­exet sedan den 23 juni. Efter nio dagar hittades de av brittiska dykare. Det är genom vindlande grottgånga­r under vatten och översvämma­de kamrar som experter på just grottdykni­ng hämtar ut de unga fotbollssp­elarna.TTAFP-REUTERS

 ?? FOTO: TT/AP ?? Thailändsk­a soldater försöker leda bort vatten från grottan.
FOTO: TT/AP Thailändsk­a soldater försöker leda bort vatten från grottan.
 ?? FOTO: TT/AP/SAKCHAI LALIT ?? Räddningsa­rbetarna har ont om tid då väderprogn­oserna förutser ihållande ösregn för de närmaste dagarna.
FOTO: TT/AP/SAKCHAI LALIT Räddningsa­rbetarna har ont om tid då väderprogn­oserna förutser ihållande ösregn för de närmaste dagarna.
 ?? FOTO: TT/AP/SAKCHAI LALIT ?? Ambulanser vid grottan är redo för den fortsatta räddningso­perationen.
FOTO: TT/AP/SAKCHAI LALIT Ambulanser vid grottan är redo för den fortsatta räddningso­perationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland