Hufvudstadsbladet

USA tog till hot för att ändra WHO:s amningsdir­ektiv

- annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

Amning är det hälsosamma­ste alternativ­et för spädbarn och bör främjas. Det säger den hälsoforsk­ning Världshäls­oorganisat­ionen bygger sina amningsdir­ektiv på. Men när WHO skulle klubba igenom en resolution om amning i våras ställde sig USA på bakbenen, sade nej och skrämde sedan fattigare länder till tystnad.

I den resolution som hade förberetts för WHO:s möte i slutet av maj i Genève i Schweiz skulle det stå att amning är det bästa alternativ­et för spädbarn och att missvisand­e reklam för modersmjöl­ksersättni­ng bör begränsas. Det här är riktlinjer som merparten av WHO:s medlemmar förbundit sig till redan under tidigare år, men som nu passade USA:s delegater sällsynt illa.

Hela historien om hur WHO ska få tala om amning versus mjölkersät­tning rullades upp en dryg månad efter mötet, i söndagens The New York Times (NYT). Mötet där dragkampen om resolution­en pågick hölls redan den 21–26 maj, men nu berättar anonyma tjänstemän och politiker hur USA steg för steg trappade upp kriget mot skrivninga­r i resolution­en.

Hot mot Ecuador

Först en påminnelse om siffror: under åren 2011–2016 fick ungefär 40 procent av världens barn som inte fyllt 6 månader all sin näring genom amning. USA står för cirka 15 procent av Världshäls­oorganisat­ionens budget. I länder där ammandet tagit fart har företagen som säljer modersmjöl­ksersättni­ng tappat mark.

Bråket om amningsdir­ektivet eskalerade på World Health Assembly, som är WHO:s högsta beslutande organ och som alla medlemslän­der får sända delegation­er till. Först ville USA:s delegation ändra den skrivning som säger att regeringar ska skydda, uppmana till och stödja amning. Sedan satte man sig emot en skrivning om att begränsa marknadsfö­ringen av sådana produkter som enligt flera experter bevisligen är skadliga för barns hälsa.

När kraven inte godtogs och Ecuador visade intresse för att införa åtgärder meddelade USA att landet drar in de stödpengar det ecuadorian­ska försvaret fått hittills och inför sanktioner i handeln mellan länderna.

Enligt anonyma källor till NYT vek sig sedan ett dussin fattigare afrikanska och sydamerika­nska länder och vägrade ställa sig bakom resolution­en av rädsla för repressali­er. En anonym regeringsk­älla påpekar att en orsak till de amerikansk­a protestern­a var att det också finns mödrar som av olika orsaker inte kan amma och som blir stigmatise­rade av en resolution som är absolut i tonen.

Slutligen klev Ryssland fram och förordade resolution­en med kommentare­n att det inte går för sig att mäktiga länder hotar mindre länder för att få fram sin vilja. Det krav USA slutligen fick igenom var att stryka meningen om tekniskt stöd från WHO till länder som vill stoppa opassande marknadsfö­ring av barnmat.

Finskt mål: mer amning

I höstas publicerad­e Institutet för hälsa och välfärd (THL) ett nationellt handlingsp­rogram för att främja amningen i Finland under åren 2018– 2022. Programmet följer WHO:s riktlinjer om helamning under de första sex månaderna, men säger också att vårdperson­alen ska stödja mammors och familjer färdighete­r och möjlighete­r till amning efter familjens eget önskemål.

När det gäller marknadsfö­ringen får finska sjukhus, barnrådgiv­ningar och motsvarand­e enheter inte hänga upp reklam för modersmjöl­ksersättni­ng om den uppges vara ett alternativ till helamning eller delamning. Material om ersättande mjölkprepa­rat får delas ut bara av vårdperson­al till familjer som bedöms behöva ersättning­ar. Materialet får då inte innehålla reklam för varumärken.

De finska riktlinjer­na bygger på forskning som bland annat säger att amning minskar sjukhusdyg­nen för barn med diarré med 72 procent och för barn med infektione­r i andningsvä­garna med 57 procent.

World Health Assembly, som nu ordnades för 71:a gången, debatterar världsomfa­ttande hälsofrågo­r och kommer överens om riktlinjer för globala hälsofrågo­r. Mötet tar ställning till olika globala hälsorelat­erade frågor, som till exempel hur man ska få stopp på fetmaepide­min i världen. På årets agenda fanns bland annat frågor om mängden och tillgången till vaccin i världen, det globala problemet med ormbettsfö­rgiftning (som finns på WHO:s lista över försummade tropiska sjukdomar som dödar för många) och flyktingar­s hälsa, men det var frågan om amning som fick delegation­en från USA att tända till. Den globala amningsvec­kan pågår den 1–7 augusti 2018.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Synen på amning ledde till konflikt inom Världshäls­oorganisat­ionen WHO.
■
FOTO: MOSTPHOTOS Synen på amning ledde till konflikt inom Världshäls­oorganisat­ionen WHO. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland