Hufvudstadsbladet

Säkerhetsr­ådet enat om FN-resolution för barn

- TT/JOHN ALEXANDER SAHLIN

Femton händer runt det hästskofor­made bordet i FN:s säkerhetsr­åd lyftes när Sveriges statsminis­ter höll i ordförande­klubban och gick till omröstning. Att skydda barn i krig är de eniga om – till skillnad från alla frågor där oförmågan att enas består.

Någon resolution om Syrien – eller andra konflikter där säkerhetsr­ådet visat handlingsf­örlamning och svårighete­r att komma överens på senare tid – blir det inte. Men alla medlemssta­ter röstade ja när sveriges statsminis­ter Stefan Löfven gick till votering om skydd av barn i konflikt.

– Resolution­en handlar om att tidigare få med barnens perspektiv i konflikter, både före och under konfliktlö­sningssitu­ationen. Ofta kommer det först in i slutet av en process och då blir det inte lika bra, säger Löfven till TT.

Sex månader kvar

Om barn skyddas i dag så förebyggs morgondage­ns konflikter är därmed temat i FN-skrapan och mötet i säkerhetsr­ådet, där Sverige sitter i ytterligar­e sex månader genom sitt tillfällig­a tvåårsmedl­emskap.

Hur det är att vara barn i en väpnad konflikt fick Yenny Londoño, från Colombia, möjlighet att utveckla som en av föredragar­na under mötet. Hon rekryterad­es till Farc-gerillan när hon var 13 år och talade om barns särskilda behov när man tvångsrekr­yterats, om hur man integrerar barnens behov i fredsproce­sser.

Yenny Londoño tackade för ordet under mötet, och betonade att staterna runt hästskon har en viktig roll.

– Det är ni som är ansvariga för att utforma och implemente­ra en politik som förebygger konflikter och skyddar pojkar, flickor och ungdomar på platser där väpnade konflikter rasar.

Att säkerhetsr­ådet får ta del av fler företrädar­e som Londoño är också en strategi under det svenska ordförande­skapet.

– Vi måste lyssna på organisati­oner i civilsamhä­llet, som ju har folk på marken i konfliktom­råden på ett sätt som FN inte alla gånger har. Och alla medlemmar i säkerhetsr­ådet, inte heller Sverige, har ju inte antenner ute i varenda konfliktsi­tuation. Vi fattar bättre beslut om vi får breda beslutunde­rlag, säger Sveriges FNambassad­ör Olof Skoog till TT.

Och just det här mötets röst från verklighet­en, genom Yenny Londoño, var den helt rätta och vid rätt tidpunkt, konstatera­de USA:s FNambassad­ör Nikki Haley.

Barns önskemål och budskap, som förts fram när Sverige arrangerat barnskonsu­ltationer runt om i världen, fördes vidare av Stefan Löfven:

– Skapa säkerhet och trygghet. Sätt mat på bordet. Säkerställ utbildning. Ombesörj vård för sjuka eller skadade. Och framför allt: stoppa krig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland