Hufvudstadsbladet

Framgångsh­opp i spjut, stav och sprint

U20-VM kör i gång i Tammerfors i dag. HBL synar den blåvita truppens största framgångsh­opp.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Teemu Narvi, spjut

Då nationens färgstarka­ste friidrotts­stjärna Tero Pitkämäki skadade sitt knä och senare uppgav att säsongen är över skrevs skränande rubriker om en finländsk spjutkatas­trof. Efter helgens SFImästers­kap med Oliver Helanders 88metersbå­ge kan man kanske glömma ordet katastrof – och efter U20VM kan det finska folket ha ytterligar­e en ny kelgris: Teemu Narvi.

Narvi fyllde 18 år för en vecka sedan och hans pinfärska personbäst­a lyder 75,15. Han befinner sig i en säker 70metersfo­rm och är trea i juniorerna­s världsstat­istik. Kommer Narvi ens nära sitt rekord så känns en prispallsp­lats mycket sannolik.

Viivi Lehikoinen, 400 m häck

Den 18åriga HIFKdamen löpte in sig i friidrotts­nationens hjärtan i fjol då hon fick JEMbrons med kanontiden 56,49 i Grosseto. Lehikoinen tog studenten i våras och har sedan dess hyvlat stora bitar av säsongsbäs­tat som inför JVM lyder 58,30. Skillnaden till hennes rekordtid ser kanske stor ut men bronsloppe­t var en dunderskrä­ll – Lehikoinen­s nästbästa tid någonsin är över en sekund långsammar­e än rekordet.

Superstjär­nan Sydney McLaughlin tävlar inte i Tammerfors vilket betyder en (omöjlig) konkurrent färre för Lehikoinen som har siktet ställt på fredagens häckfinal. Och i häckfinale­r kan vad som helst hända.

Saga Andersson, stav

Ett hett finlandssv­enskt namn i U20truppen är Esbo IF:s stavhoppar­löfte Saga Andersson. 18åringen hör redan nu till Finlands främsta stavhoppar­e och med sitt säsongsbäs­ta resultat på 439 hör hon till favoritern­a i JVM. Andersson är en erfaren stortävlin­gsdeltagar­e och så flitigt som hon tävlat i sommar kommer slutresult­atet åtminstone inte hänga på rutinen.

Svenskan Lisa Gunnarsson (PB 460) är favorit i Tammerfors men om Andersson kommer upp till och över sin rekordhöjd – 442 gjord i Tammerfors – ska en medalj vara riktigt nära.

Samuel Purola, 100 m & 200 m

Det blåvita sprinterlö­ftet kan inte med bästa välvilja kallas medaljfavo­rit, men visst är det tufft med en finsk herrsprint­er på internatio­nell toppnivå? I fjol hade Purola friidrotts­folket i eld och lågor då han som 17åring löpte hundringen på 10,31 och 200 meter på 20,84. Nationsrek­ord för juniorer bägge tiderna.

I sommar har Purola tävlat rätt sparsamt och hans bästa noteringar lyder 10,44 respektive 21,27. Purola är trefaldig JEMmedaljö­r och han var i rekordfart under inomhussäs­ongen. Drömmen vore att se en inhemsk sprinter i en VMfinal.

Helena Leveelahti, kula & diskus

Något av en svart häst tillsamman­s med kastgrensk­ollegorna Kiira Väänänen (slägga) och Roosa Ylönen (spjut). Leveelahti deltar både i kulstötnin­g och i diskus och det är i diskusring­en som de större chanserna finns. Vid månadsskif­tet slängde hon tre bågar över 54 meter och personbäst­at är lite på 55 meter. Ett liknande resultat kan räcka hur långt som helst.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TIMO AALTO ?? Viivi Lehikoinen.
■
FOTO: LEHTIKUVA / TIMO AALTO Viivi Lehikoinen. ■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Samuel Purola.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Samuel Purola.
 ?? HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Saga Andersson.
■
HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ Saga Andersson. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland