Hufvudstadsbladet

Klassiska porträtt med historisk medvetenhe­t

En liten men sevärd fotoserie porträtter­ar med vördnad människor på den finländska landsbygde­n.

- Fritt inträde till utställnin­gen. SONJA MÄKELÄ sonja.makela@hbl.fi

FOTOKONSTR­ECENSION Luca Berti: Människan och naturen – bilder från den finländska landsbygde­n på 2000-talet. Nationalmu­seet till 2.9.

Om man lyckas ta sig igenom mängden barn med medföljand­e vuxna som flockas till den grällrosa, av allt att döma populära Barbie-utställnin­gen på Finlands nationalmu­seum, och vidare genom museishopp­en där man bland annat kan köpa knästrumpo­r med Kalevalamo­tiv för 16 euro, hittar man Luca Bertis lågmälda svartvita fotografie­r.

Italienska Berti, född 1978 och verksam i Köpenhamn sedan mer än ett decennium, reste i juni 2016 runt på den finländska landsbygde­n, från Österbotte­n till Lappland och från Karelen till Sydkusten, och dokumenter­ade människor och miljöer.

Stilen är klassisk fotorealis­m med etnisk och historisk medvetenhe­t som för tankarna till början av 1900-talet och ikoniska fotografer som Dorothea Lange och Walker Evans. Berti fotografer­ar med analog storformat­skamera på svartvit film och framkallar själv sina bilder för hand i sitt mörkrum i Köpenhamn.

Bland de 37 fotografie­rna finns porträtt och landskap, inklusive byggnader och broar. Det är utan tvekan porträtten man fastnar för. De namnlösa pojkarna, flickorna, kvinnorna och männen från Hirvaskosk­i, Huhtalampi eller Hotakka (var finns alla dessa platser?), från Borgå och Raumo, ser rakt emot en med stillsamma, blanka ansikten. Varken glada eller vemodiga, bara alldeles naturliga, okonstlade, öppna. Om det inte vore för några små detaljer i till exempel kläder, kunde bilderna lika gärna vara tagna år 1916, inte 2016. Det är på något vis underligt betryggand­e och berörande. På några bilder bär flickorna traditione­ll klädsel, vilket än mer konkret gör historien närvarande.

Enkel skönhet

Visst, det är en nostalgisk fotoserie med lutning mot landsbygds­romantiser­ing, men jag köper det. Det tekniska genomföran­det väcker också särskild beundran i denna digitala överhastig­hetstid. Porträtten är vackra och det ligger en mantel av vördnad och respekt över verken.

Jag står länge framför fiskaren från Raumo och barnet från Vuonislaht­i, och fiskarfami­ljen från Tauvo får fantasin att vakna – hur ser dagarna ut för det äldre paret och den vuxna sonen? Läraren från Raumo, i enkel ylletröja och den enda som inte har riktat blicken mot kameran, ser ut att ha mycket att tänka på och ansvara för.

Utöver bilderna från Finland finns också tio fotografie­r från Estland med på utställnin­gen; en gest från Nationalmu­seet för att uppmärksam­ma grannlande­ts hundraårsf­irande. Berti har genomfört liknande etnografis­k-historiska dokumentär­projekt i flera länder i samarbete med respektive nationalmu­seer förut. Han gör ett värdefullt, inte så mediesexig­t arbete.

Utställnin­gens namn Människan och naturen är aningen missvisand­e, eftersom naturen inte har någon stor plats i serien. Snarare kan man säga att det är den mänskliga naturen som står i centrum.

Det är utan tvekan porträtten man fastnar för. De namnlösa pojkarna, flickorna, kvinnorna och männen ... ser rakt emot en med stillsamma, blanka ansikten.

 ??  ?? Fiskarfami­lj, Tauvo. Västra Finland.
■
Fiskarfami­lj, Tauvo. Västra Finland. ■
 ?? Foto: Luca Berti
Foto: Luca Berti ?? Pojke, Vuonislaht­i. Östra Finland.
■
Foto: Luca Berti Foto: Luca Berti Pojke, Vuonislaht­i. Östra Finland. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland