Hufvudstadsbladet

Lärande på sommarlove­t

- MIKAEL SANNER

Sommaren har blivit min bästa skola! Det är då jag fortfarand­e lär mig någonting som kan påminna om klassisk skolning.

Självklart lär jag mig massor under resten av året också. Jag försöker hänga med och förhöra barnen på läxorna. Jag hänger med viralt på diverse nyhetssajt­er. Jag följer debatten i olika forum om vad som är fake news och vilka nyheter jag kan lita på.

Men sommaren är min tid! Jag försöker alltid spara ihop så att jag kan åka med barnen till mer eller mindre exotiska platser – gärna kombinerat med goda badmöjligh­eter.

I år blev det Alicante i Spanien. Där finns ett slott, eller bättre beskrivet en fästning högt uppe på ett berg. 169 meter över havet blickar borgen Santa Bárbara ut över havet och staden. Det är när jag börjar läsa på om den och Alicantes historia som jag känner att det här är kunskap som inte är virala påhitt, som jag nästan inte ens behöver faktagrans­ka.

Om hur grekerna grundade staden 324 år före vår tideräknin­g, hur romarna ett sekel senare erövrade den och senare morerna som styrde staden ett halvt millennium fram till mitten av 1200-talet då den återupprät­tades och ingick i kungadömet Kastilien. Senare övertogs staden av kungariket Aragonien. År 1490 fick Alicante sina stadsrätti­gheter.

Det tillhör förstås den klassiska skolningen att veta hur Europas stormakter och gränser växlat genom seklerna. Och det är på somrarna som jag hinner med att tillgodogö­ra mig de kunskapern­a.

När jag står och väntar på att sonen skall köpa en flaska vatten hinner jag med en pratstund med en äldre man som ”rastar” hunden. Det vill säga, han böjer sig ner från bänken han sitter på och kastar en tennisboll då och då.

Morerna förstörde så mycket, det var ett våldsamt övertagand­e av staden, säger han!

Är det inte konstigt att man kan sitta på en bänk under trädets skugga och vara upprörd över något som hände för drygt 600 år sedan, eller avslutades då. Själva erövringen skedde för sjutton gubbar på sjuhundrat­alet.

Och när jag frågar honom vad han tycker att jag inte får missa i Alicante så är det ändå slottet som uppfördes under morerna som han drar fram.

Men även om jag inte höll med honom om mycket, måste jag med facit i hand instämma till fullo: Missa för böveln inte Santa Bárbara om du är i Alicante.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland