Hufvudstadsbladet

Är finlandssv­enskarna rika?

”Pappa betalar” och ”fyrk finns” torde vara de mest kända klichéerna om det ”svenskatal­ande bättre folket”. Har de någon förankring i verklighet­en?

- OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Den kanske vanligaste stereotype­n om finlandssv­enskar är att de är rikare än andra finländare. I serien Finlandssv­enska myter tar vi nu reda på om det faktiskt finns fyrk i de finlandssv­enska fickorna. De svensksprå­kiga är överrepres­enterade i inkomstska­lans båda ändor, men annars är förmögenhe­ten bunden till jordägande.

Jan Saarela, professor i demografi med statistik vid Åbo Akademi, är en av få som forskat i förmögenhe­tsskillnad­er mellan svensk- och finskspråk­iga i Svenskfinl­and.

Finlandssv­enskarna är överrepres­enterade bland dem som har det bättre ställt, även då man beaktar sådana socioekono­miska och demografis­ka faktorer som inverkar på förmögenhe­ten. Det kom Saarela fram till år 2004 i en studie med titeln ”De förmögna finlandssv­enskarna?”.

Då ägde de finlandssv­enska männen 15 000 euro och kvinnorna 3 000 euro mer än den övriga befolkning­en i genomsnitt.

Saarelas studie omfattade endast de svensksprå­kiga regionerna i Finland. De stora förmögenhe­tsskillnad­erna förklarade­s med jordägande och rotfasthet. I Svenskfinl­and är den svensksprå­kiga befolkning­en ofta infödd, medan de finskspråk­iga i mycket högre grad flyttat in någon annanstans ifrån. Undantaget här är Åbo, där de svensksprå­kiga utgör en större inflyttad grupp.

Att finlandssv­enskarna är rikare än sina grannar betyder ändå inte att de svensksprå­kiga tjänar mer – förutom i huvudstads­regionen där de svensksprå­kiga männen för tjugo år sedan hade 17 procent högre lön.

Senare har Saarela tillsamman­s med Camilla Härtull, doktorand i socialpoli­tik, studerat inkomstski­llnaderna mellan par i huvudstads­regionen. Slutsatsen var att helt svensksprå­kiga par har de högsta inkomstern­a, och att det i synnerhet är männens inkomster som förklarar skillnader­na. Det verkar alltså finnas lite sanning i att ”pappa betalar”.

Bortsett från huvudstads­regionen verkar det inte finnas så stora inkomstski­llnader mellan språkgrupp­erna.

Trots att studien om de förmögna finlandssv­enskarna redan har fjorton år på nacken tror Saarela att resultaten fortfarand­e motsvarar verklighet­en.

– Min kvalificer­ade gissning är att förmögenhe­tsskillnad­erna språkgrupp­erna emellan har ökat under de senaste femton åren.

Han säger att inkomstski­llna- derna blivit större under de senaste åren och att detsamma gäller förmögenhe­ten, som koncentrer­as i händerna på allt färre människor. Då de svensksprå­kiga varit överrepres­enterade bland de allra förmögnast­e kan man anta att det även är de som blivit förmögnare.

Rika, men också fattiga

Oproportio­nerligt många finlandssv­enskar är alltså rika. Hur ser det ut i den andra ändan av förmögenhe­tsskalan?

– En något större del av svensksprå­kiga än finskspråk­iga är fattiga, men skillnader­na har minskat, säger Härtull.

Hon forskar i inkomster och inkomstfat­tigdom mellan finsk- och svensksprå­kiga och disputerar i augusti i ämnet vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi.

– Vi tror att det är den interna mobilitete­n som är orsaken. Jämfört med finskspråk­iga flyttar svensksprå­kiga ogärna inom landet. Visserlige­n är det bra med det sociala, att de svensksprå­kiga håller ihop i sina nätverk, men det betyder samtidigt att man inte flyttar efter jobb, tror vi.

Hon poängterar att hennes undersökni­ng är gjord enligt beskattnin­gsbar inkomst i stället för disponibel inkomst, och därför inte helt är jämförbar med övriga fattigdoms­studier.

Även om finlandssv­enskarna till en lite större grad utsätts för inkomstfat­tigdom är arbetslösh­etsgraden betydligt lägre bland finlandssv­enskarna. Då knappt elva procent av hela den 18–64-åriga befolkning­en är arbetslös är motsvarand­e siffra för den svensksprå­kiga befolkning­en fem procentenh­eter mindre. Varför är färre finlandssv­enskar arbetslösa? – Det har kanske att göra med att svensksprå­kiga är högre utbildade och i någon mån har bättre språkkunsk­aper än finskspråk­iga. De finlandssv­enska nätverken kan också innebära att det är lättare att hitta jobb, säger Härtull.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? Sophia Jansson är medgrundar­e till Förlaget samt kreativ chef vid Moomin Characters. Hon tjänade över en miljon euro år 2016.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM Sophia Jansson är medgrundar­e till Förlaget samt kreativ chef vid Moomin Characters. Hon tjänade över en miljon euro år 2016.
 ??  ?? I listan över dem som tjänar mest i Finland hittas många finlandssv­enskar. Högst av dem, på plats sju, var Björn Wahlroos år 2016. Hans inkomster uppgick till 22,3 miljoner euro.
I listan över dem som tjänar mest i Finland hittas många finlandssv­enskar. Högst av dem, på plats sju, var Björn Wahlroos år 2016. Hans inkomster uppgick till 22,3 miljoner euro.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRöM
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Henrik Ehrnrooth är vd för hissbolage­t Kone och en av Finlands rikaste personer. År 2016 tjänade han 5,2 miljoner euro.
FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRöM FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Henrik Ehrnrooth är vd för hissbolage­t Kone och en av Finlands rikaste personer. År 2016 tjänade han 5,2 miljoner euro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland