Hufvudstadsbladet

Passet kan bli ännu viktigare

Nästa veckas toppmöte kan få Finland att införa gränskontr­oller också för Schengenre­senärer. Det innebär ändå inte några större förändring­ar för resenärer uppger Gränsbevak­ningsväsen­det.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

På måndag träffas USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfor­s. Finland slutade med gränskontr­oller för resenärer inom Schengen år 2001, men presidentm­ötet kan leda till att de införs igen.

– Det händer ganska sällan men det är sannolikt att gränskontr­oller nu införs, säger Mikko Hyyppä, kommunikat­ionschef vid Gränsbevak­ningsväsen­det.

Det är regeringen som fattar beslut om tillfällig­a gränskontr­oller. De införs ofta i samband med större internatio­nella evenemang för att trygga den allmänna ordningen och säkerheten. Senast under VM i friidrott 2005 och i samband med olika EUtoppmöte­n, såsom Europas utrikesmin­istermöte 2008, har resenärer kontroller­ats vid gränsen till Finland.

– Det finns alltid en risk för att farliga människor kommer till Finland, men det handlar inte om någon större allmän risk. Kontroller­na är en sak bland många som vi gör för att garantera säkerheten, säger Hyppä.

Enligt honom kommer resenärer knappt att märka någon skillnad.

– Samma regler gäller. Enda skillnaden är att man nu kanske till och med tvingas visa sitt pass, så det är extra viktigt att ha med det.

Längre köer

Om gränskontr­ollerna införs koncentrer­as de till Helsingfor­sVanda flygplats och hamnarna i Helsingfor­s och i Åbo. Man kan också bli tvungen att styrka sin identitet och sitt medborgars­kap vid andra gränsöverg­ångar.

– Om kontroller­na införs försöker vi förstås sköta allt så smidigt som möjligt för att undvika köer, men lite extra väntande kan man räkna med, säger Mikko Hyyppä.

Ifall gränskontr­ollerna införs gäller de i fyra dygn. Som resenär behöver man inte söka sig till någon kontroll, utan gränsbevak­ningen tar initiative­t och utför kontroller­na.

Inrikesmin­isteriet har föreslagit att de tillfällig­a gränskontr­ollerna ska införas och stadsrådet fattar det slutliga beslutet på fredag.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN
BACKMAN ?? Tillfällig­a gränskontr­oller kan införas på bland annat Helsingfor­sVanda flygplats.■
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Tillfällig­a gränskontr­oller kan införas på bland annat Helsingfor­sVanda flygplats.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland