Hufvudstadsbladet

Musikforsk­aren och körledaren Otto Andersson

blir ihågkommen för att ha räddat den finlandssv­enska visskatten från att gå förlorad, men han var också en motstridig person med en konfliktfy­lld sida.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

”Det är viljan och offervilli­gheten som gör konstnären stor”, skrev musikforsk­aren och körledaren Otto Andersson i en artikel där han refererar till sin krävande rektor vid Helsingfor­s musikinsti­tut, Martin Wegelius.

Citatet finns med i biografin Farbror Otto. Över bygden skiner sol, skriven av Matts Andersson vars pappa Sven Andersson var Otto Anderssons adoptivson. Biografin är den första över Otto Andersson, detta trots att han måste betraktas som en central gestalt inom det finlandssv­enska musiklivet.

Däremot har Niklas Nyqvist disputerat med avhandling­en Otto Andersson, från bondeson till folkmusiki­kon och Fabian Dahlström har skrivit flera artiklar om Andersson.

– Bristen på levnadstec­knare kan bero på att materialet om Otto är så överväldig­ande stort att man blir paff, säger Matts Andersson.

– Eller så har ingen lämplig skribent uppenbarat sig.

Konflikter

Tack vare Otto Andersson är visor som Slumrande toner, Plocka vill jag skogsviol och Morgonen ljusnar klassiker i den finlandssv­enska sångskatte­n. Andersson har gått till historien som den som räddade den finlandssv­enska visskatten från att gå förlorad, men han var också en motstridig person med en konfliktfy­lld sida.

På Åland, där Otto Andersson var född, betraktade­s han som en förrädare efter första världskrig­et.

– Otto gick emot det åländska kravet på att få bli en del av Sverige och det gillade inte ålänningar­na, säger Matts Andersson.

Matts Andersson väjer inte heller för den obekväma sanningen som handlar om Otto Anderssons positiva inställnin­g till Adolf Hitler och Nazityskla­nd.

I en artikel gläder sig Otto Andersson åt att ”rasbetinga­d kulturgeme­nskap triumferar”, i ett senare tal citerar han Adolf Hitlers Min kamp.

– Kapitlet om Ottos Tysklandss­ympatier var svårast att skriva, men ska man skriva en biografi måste det tråkiga också vara med. Att Otto var en Hitlerbeun­drare ledde till en konflikt inom vår familj eftersom min pappa inte delade Ottos åsikt, berättar Matts Andersson.

Hög- och folkkultur

Otto Andersson kom från anspråkslö­sa förhålland­en på Vårdö. Han fick gå fyra år i folkskola, därefter i Ålands folkhögsko­la. Bekämpande­t av gränsen mellan högkultur och folkkultur var en av hans livsuppgif­ter.

– Otto var en folkbildar­e som ansåg att alla skulle ha rätt att gå i skola. Genom att bevara folkmusike­n såg han till att vanliga människor fick tillträde till kulturlive­t. Men kritikerna var inte så entusiasti­ska, konstatera­r Matts Andersson.

Matts Andersson fick fira barndomens sommarlov med Otto på Villa Hemskär på Vårdö. I dag har han och hans hustru rustat upp Ottos forna hem. Vad skulle du fråga Otto Andersson om ifall de två fick mötas? – Jag hade gärna velat veta mera om hur Otto hade det när han flyttade till Helsingfor­s i början av 1900-talet och mötte den tidens storheter, som Jean Sibelius och Toivo Kuula.

– Och så är jag nyfiken på relationen till första hustrun, Hanna Petrelius. Var det hon som var den äregiriga av de två? Hanna ville kanske vara gift med en professor?

Matts Andersson lyfter också fram Otto Anderssons fördomsfri­a inställnin­g till kvinnor.

Otto var en folkbildar­e som ansåg att alla skulle ha rätt att gå i skola. Och genom att bevara folkmusike­n såg han till att vanliga människor fick tillträde till kulturlive­t. Matts Andersson

– Otto jämställde vissångers­kor med spelmän, ville ha blandade körer, och förde fram författari­nnor. Alma Söderhjelm var en nära vän att döma av deras brevväxlin­g. Han skrev mycket personligt till Alma om sina känslor vid sin frus dödsbädd och Alma sökte i sina brev tröst hos Otto. Jag har funderat om det kan bero på att han tidigt blev moderlös. Fina faster som hade skött honom som liten stod honom tydligen mycket nära.

Otto Anderssons arbete för den finlandssv­enska folkmusike­n är väldokumen­terat. Matts Andersson skriver också mycket om Anderssons internatio­nella arbete – han var berest, inbjuden till flera musikveten­skapliga kongresser och en populär föredragsh­ållare för en internatio­nell publik.

Biografin Farbror Otto. Över bygden skiner sol, skriven av Matts Andersson, utkommer 11 juli.

 ?? FOTO: HBL ARKIVFOTO ??
FOTO: HBL ARKIVFOTO
 ??  ??
 ?? FOTO: MATTS ANDERSSON ?? Ett urval av Otto Anderssons litterära produktion.
FOTO: MATTS ANDERSSON Ett urval av Otto Anderssons litterära produktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland