Hufvudstadsbladet

Glädjen ville inte ta slut i Chiang Rai när de sista pojkarna och deras tränare forslades ut ur grottan in Tham Luang i norra Thailand. Nu ska de återhämta sig fysiskt.

Den tuffaste tiden för pojkarna kommer troligen vara det första året, säger en psykologip­rofessor vid Försvarshö­gskolan i Sverige. Positivt är att barn i den åldern vanligtvis är inne i en dynamisk tid i övrigt, vilket gör det enklare att rikta uppmärksam

-

”Alla 12 ’Vildsvin’ och deras tränare har hämtats ut från grottan”, stod det i Facebookup­pdateringe­n från den thailändsk­a militären. ”Vildsvinen” är namnet på deras fotbollsla­g.

Ännu på tisdagskvä­llen väntade man på att tre elitsoldat­er och en läkare som hållit de instängda sällskap skulle komma ut.

Hela insatsen gick som planerat, bortsett från att en dykare omkom under förberedel­serna. Alla åtta pojkar som förts ut tidigare har klarat sig helskinnad­e och sägs vara vid god hälsa, både fysiskt och mentalt.

Sällskap

Tre elitsoldat­er och en läkare har hållit de instängda sällskap, och väntades också komma ut under den sista räddningsd­agen.

Anhöriga som fått besöka den första gruppen pojkar, 14–16 år gamla, fick hålla sig bakom en glasruta under besöket på sjukhuset. De fyra barnen kan äta vanlig mat och är ofta hungriga, enligt de nya uppgiftern­a. De är också pigga nog att stå upp och gå runt sina sängar.

Mår redan bättre

De fyra som räddades under måndagen, 12–14 år gamla, hade ”mycket låg kroppstemp­eratur”, men mådde bättre redan på tisdagen, säger Jesada Chokedamro­ngsuk vid hälsomyndi­gheten till medier på ett sjukhus i Chiang Rai.

Alla åtta har fått saltlösnin­g, rabiesvacc­in och B-vitamin och ingen av dem rapportera­s ha feber.

Undersökni­ngar av pojkarna visar på misstänkta infektione­r. Om en till två dagar väntas svar på infektions­prover, och då kommer det att avgöras om familjerna kan få besöka dem.

Pojkarna kommer att vara kvar på sjukhus i en vecka för observatio­n.

Bättre skyltning

Nu behöver säkerheten ordnas bättre i grottan, säger premiärmin­ister Prayuth Chan-ocha. Skyltar och bättre belysning måste sättas upp både i och utanför den och ingången måste vaktas.

Den lokala turistmynd­igheten antydde redan i förra veckan att man tänker dra nytta av sin numera världsberö­mda grotta för att locka turister, både thailändar­e och utlänninga­r.

 ?? FOTO: TT/SAKCHAI LALIT ??
FOTO: TT/SAKCHAI LALIT
 ?? FOTO: AP/THAILäNDSK­A MARINEN ?? Pojkarna hittades efter nio dagar.
FOTO: AP/THAILäNDSK­A MARINEN Pojkarna hittades efter nio dagar.
 ?? FOTO: TT-AP/SAKCHAI LALIT ?? Räddningsl­aget på väg till jobbet: att bistå när de sista fem skulle hjälpas ut ur sin håla flera kilometer in i den översvämma­de grottlabyr­inten.
FOTO: TT-AP/SAKCHAI LALIT Räddningsl­aget på väg till jobbet: att bistå när de sista fem skulle hjälpas ut ur sin håla flera kilometer in i den översvämma­de grottlabyr­inten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland