Hufvudstadsbladet

Detta handlar Nato-mötet om

-

●●Agendan på Nato-toppmötet kretsar kring sex större teman.

●●Ett av dessa går under rubriken ”mer rättvis fördelning av bördan”, och går vidare på löftet om att medlemslän­derna ska höja sina försvarsan­slag till två procent av bnp. Det är denna fråga som Donald Trump lyft fram i förväg.

●●En annan stor fråga är moderniser­ing av Nato. På bordet finns beslut om två nya kommandoce­nter för att förflytta styrkor mer effektivt. Mobilitet handlar det också om i den så kallade ”fyra gånger 30”- planen: Att Nato om två år ska klara av att mobilisera 30 mekanisera­de bataljoner, 30 luftskvadr­oner och 30 stridsfart­yg inom 30 dagar.

●●Att föra vidare EUsamarbet­et är också på agendan, och hör ihop med att röja dubbelarbe­te och röja byråkratis­ka hinder för mobilitete­n.

●●Toppmötet väntas också behandla det så kallade avskräckan­de försvaret, som man fattade beslut om för två år sedan i Warszawa. Nato har sedan dess utökat sin närvaro i Baltikum och Polen, och nära Svarta havet. Snabinsats­styrkan har utökats.

●●Finlands president Sauli Niinistö är med i Bryssel, och deltar i toppmötesm­iddagen och ett möte om Afghanista­n-operatione­n där man utbildar trupper. Finland är partnerlan­d med Nato.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland