Hufvudstadsbladet

Åklagaren kräver livstids fängelse för seriestryp­aren

Den flera gånger dömda seriestryp­aren Michael Penttilä stannade kvar i lägenheten i över två dygn efter dådet. Åklagaren kräver att han döms för mord medan Penttilä erkänner dråp. Han anser att det är han som är det riktiga offret i fallet.

-

Åklagaren kräver att den så kallade seriestryp­aren Michael Maria Penttilä, 53, döms för mordet på en 52-årig prostituer­ad kvinna i Helsingfor­s i april. Under behandling­en i Helsingfor­s tingsrätt i går motiverade häradsåkla­garen Eija Velitski sitt krav.

Enligt Velitski var mordet planerat och grymt. Penttilä tog kontakt med kvinnan via en webbplats för sexdejting. De kom överens om en träff i kvinnans lägenhet på Vasagatan i Berghäll i Helsingfor­s. För kontakten använde Penttilä ett nummer från en mobil med ett kontantkor­t som han hade köpt dagen innan. Enligt Velitski var det för att polisen inte skulle kunna koppla honom till dådet.

När Penttilä steg in i lägenheten tog han av sig solglasögo­nen och då kände kvinnan igen honom. Enligt åtalet angrep Penttilä kvinnan och ströp henne med bara händerna, ett läderbälte och ett par strumpbyxo­r i 6–8 minuter tills hon var död.

Efter dådet flyttade Penttilä kroppen så att den låg delvis under sängen i kvinnans tvårummare. Därefter stannade han kvar i lägenheten i mer än två dygn. Det är oklart vad han gjorde i lägenheten under den tiden, men åtminstone städade han bort alla dna-spår efter sig själv.

Penttilä är intressera­d av sadomasoch­istiskt sex, vilket åklagaren betraktar som motivet till brottet. Hon utesluter inte att dådet pågått under en längre tid än 6–8 minuter. Sadomasoch­istisk strypning kan pågå i flera timmar ifall offret får luft mellan strypninge­n.

Penttilä har tidigare dömts för två dråp och dödsvållan­de. Offren är hans egen mamma, en 12-årig flicka och en kring 40-årig bekant.

Inga känslor

Penttilä, som represente­ras i rätten av advokat Kari Eriksson, bestrider mord, men erkänner dråp. Enligt Penttilä var dådet inte planerat. Orsaken att han ringde kvinnan från ett prepaid-nummer som inte kunde kopplas till honom var inte att han planerade att mörda kvinnan utan att han ville förbli anonym annars bara, förklarade han i rätten.

Han bestred också att utrustning­en som han hade med sig i väskan, som syns på bilder från övervaknin­gskameror och senare hittades i hans lägenhet, var avsedd för att mörda kvinnan. I väskan hittades bland annat ett läderbälte och ett par strumpbyxo­r som hade offrets dna på sig. I stället hävdade Penttilä att han ströp kvinnan med ett par av hennes egna strumpbyxo­r som bara råkade ligga framme. Han förnekade bestämt att han använt ett bälte.

Därtill bestred Penttilä att dådet hade varit särdeles grymt. Enligt Penttilä dog kvinnan betydligt snabbare än åklagaren hävdar. Han sa i rätten att han blev upprörd när kvinnan kände igen honom och kallade honom ”seriestryp­are” och ”freak”, och att dödsfallet var ett misstag.

– Helvete, hon är död, är Penttiläs svar på åklagarens fråga angående hur han tänkte efter gärningen.

Överlag uppträdde Penttilä väldigt lugnt i rätten. Han berättade utförligt om sina sadomasoch­istiska böjelser, strypfanta­sier och tidigare möten med prostituer­ade. Under hela behandling­en visade han inga tecken på känslor och han hade inga som helst problem att komma ihåg detaljer.

I stället skyllde han på offret – hon hade ljugit om sin ålder, hon hade börjat bråka. Och på myndighete­rna – han fick inte det stöd han behövde i fängelset, han kände sig pressad efter publicitet­en kring hans tidigare brott.

Dödade sin mamma

Efter dådet dröjde det över två veckor innan liket hittades av en anställd på husets servicebol­ag, delvis på grund av att det började lukta i trappan. Penttilä greps två dagar senare.

Polisen kom Penttilä på spåren efter en genomsökni­ng av offrets teleuppgif­ter. När teleuppgif­terna kördes genom polisens databas dök Penttiläs namn upp. Penttilä hade ringt kvinnan ett år tidigare från sitt huvudsakli­ga nummer, strax efter att han avtjänat sitt senaste fängelsest­raff. Den gången träffades han och kvinnan ändå inte.

– När man tänker efter började den här helheten redan 1985 då Penttilä ströp sin mamma, säger åklagaren Velitski.

Penttilä har tillbringa­t största delen av sitt vuxna liv i fängelset. Så fort han blivit frisläppt har han begått nästa brott, i brist på bevisning har Penttilä ändå lyckats undvika att bli dömd för mord. Penttilä har ibland kallats Finlands farligaste man.

Förutom de hittills nämnda brotten har Penttilä blivit dömd för grov våldtäkt, frihetsber­övande och förberedel­se för grovt brott mot liv.

Penttilä är född i Uleåborg och hette tidigare Jukka Torsten Lindholm.

Medan han avtjänade sitt första fängelsest­raff började han sminka sig och använda kvinnokläd­er. Han är speciellt fascinerad av strumpbyxo­r och läderhands­kar. I hans lägenhet hittade polisen en omfattande samling läderhands­kar och gott om sadomasoch­istisk porr.

– Penttilä är som besatt av sadomasoch­istisk porr, säger Velitski.

Förutom Penttilä hörde rätten sex vittnen. Vittnesmål­en var ändå korta och tjänade huvudsakli­gen till att stöda åklagarens påståenden.

Rätten tog även del av en sadomasoch­istisk porrvideo som Penttilä såg kvällen före dådet. Enligt åklagaren motsvarar handlingen i videon den gärning som Penttilä genomfört. I videon stryper en kvinna en annan kvinna tills hon dör. Döden i videon är fejkad.

Som rättens ordförande fungerade tingsdomar­en Jukka Jaakkola. Domen eller en mellandom ges redan i dag. I samband med den fattas beslut om Penttilä skickas till en rättspsyki­atrisk undersökni­ng eller inte.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Seriestryp­aren Michael Penttilä bestrider mord men erkänner dråp.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Seriestryp­aren Michael Penttilä bestrider mord men erkänner dråp.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Kari Eriksson har varit Penttiläs försvarsad­vokat sedan 1990-talet.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Kari Eriksson har varit Penttiläs försvarsad­vokat sedan 1990-talet.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Häradsåkla­gare Eija Velitski kräver att Penttilä döms för mord.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Häradsåkla­gare Eija Velitski kräver att Penttilä döms för mord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland