Hufvudstadsbladet

Finlands förlorade miljarder

Finlands ekonomi är helt beroende av export, men kan inte tävla om endast prisnivåer på den globala marknaden utan behöver innovation­er. Samtidigt har både företagens och statens investerin­gar i forskning och utveckling kraschat.

- SPT-ERIK SANDSTRÖM

Nokia är fortfarand­e i en klass för sig när det gäller att satsa på forskning och utveckling (FoU). Enligt en jämförelse som magasinet Tekniikka ja talous har gjort lade Nokia över fyra miljarder euro på FoU år 2017. Det är över tio gånger mer än tvåan OP-gruppen som använde 376 miljoner euro.

Nokias storlek förklarar också Finlands djupdyknin­g när det gäller FoU-investerin­gar efter finanskris­en, enligt Jyrki Ali-Yrkkö, ekonomiedo­ktor vid Näringsliv­ets forsknings­institut Etla.

– Under Nokias goda år stod de för en tredjedel av alla FoU-investerin­gar i Finland och hälften av den privata sektorns investerin­gar, säger Ali-Yrkkö som har undersökt Nokias betydelse för forskning och utveckling i Finland.

Om man inte räknar med Nokia så ligger företagens FoU-investerin­gar på ungefär samma nivå som 2012, och på lite högre nivå än 2008, enligt Ali-Yrkkö. Jämförelse­n grundar sig på de senaste siffrorna som är från 2016.

– Investerin­garna har ökat i till exempel programmer­ingsbransc­hen och minskat i metall- och maskinindu­strin.

Trots att Nokias mobiltillv­erkning lades ner står företaget fortfarand­e för 15 procent av alla FoU-investerin­gar i Finland och 23 procent om man bara räknar företagen.

– Vi har dåliga erfarenhet­er av en ekonomi som är beroende av Nokia. Det behövs flera aktörer på marknaden, flera innovation­er och flera intressant­a produkter. Finland klarar sig inte om konkurrens­en endast handlar om priser.

Nedskärnin­gar för miljoner i FoU

Regeringen­s mål är att en summa som motsvarar fyra procent av Finlands bruttonati­onalproduk­t (bnp) ska gå till forskning och utveckling, men den summan har dalat till under tre procent. Samtidigt som Nokias fall drog mattan under FoU-investerin­garna på företagssi­dan har regeringen fortsatt skära ner.

– Den ekonomiska tillväxten på lång sikt har inte uppstått genom att göra längre arbetsdaga­r, utan genom innovation­er och ökad produktivi­tet, säger Hannu Kemppainen, direktör på Business Finland.

Tekes, som tidigare ansvarade för statens FoU-stöd till företag, slogs i år ihop med Finpro och bildade Business Finland. I den här artikeln används för enkelheten­s skull främst Tekes, trots att det i dag är en del av Business Finland.

Kemppainen säger att Tekes har bra koll på hur de använder skattepeng­ar. Under 2000-talet har det gjorts närmare 100 utredninga­r om Tekes stöd, mer än i något annat land.

– För varje euro som vi lägger ut investerar i sin tur företaget en euro och kan förvänta sig att omsättning­en ökar med 20 till 30 euro.

Regeringen­s nedskärnin­gar i Tekes budget har i sin tur haft en motsvarand­e effekt, men åt det negativa hållet. FoU-stödet till företagen har återhämtat sig lite, bland annat tack vare regeringen­s spetsproje­kt, men enligt Kemppainen ser Tekes årliga finansieri­ng ändå ut att minska med nästan 100 miljoner 2019-2022.

– Det betyder ungefär 2,4 miljarder euro mindre omsättning för finska företag och 250 färre patent om året, säger Kemppainen.

De senaste årens nedskärnin­gar i Tekes budget har varit ännu större, vilket kan ha slagit hårt mot Finlands ekonomi.

– Nedskärnin­garna drabbade främst långsiktig­a forsknings­projekt vars resultat är svåra att uppskatta i pengar. Vi uppskattar att våra samarbetsf­öretag förlorade kring 2,6 miljarder i omsättning, medan ekonomer säger att effekten har varit ännu större med tanke på Finlands konkurrens­kraft.

När Sipiläs regering skar i FoUstöden var målet att det inte skulle drabba små och medelstora företag, så stödet minskade främst bland stora företag, universite­ten och statens forsknings­centraler. Nedskärnin­garna drabbade ändå indirekt mindre företag som fungerar som underlever­antörer för de stora företagen.

– För kring tio år sedan var Fin-

land klar etta bland medlemslän­derna i Organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling när det gällde samarbetet mellan staten, universite­ten och företagen, men nu ligger vi långt efter. Om de forskare som är specialise­rade på innovation­er söker sig till nya jobb så kommer det att ta väldigt lång tid att bygga upp den kunskapen igen.

”Påståenden­a om IBM felaktiga”

I början av juni publicerad­e Helsingin Sanomat en artikel om hur Tekes skyfflat över miljoner i stöd till den internatio­nella teknologij­ätten IBM för ett projekt kring artificiel­l intelligen­s som inte riktigt ledde någon vart.

Enligt Kemppainen är ändå flera av artikelns huvudpåstå­enden felaktiga och Tekes kommer till exempel inte att bli tvunget att betala hundratals miljoner i skadestånd. Tror du att politikern­a kommer att vara villiga att öka Tekes finansieri­ng efter uppståndel­sen kring IBM? – När vi lyckats reda ut inför politikern­a hur det egentligen står till så tror jag att de kommer att lita på att vi gör goda beslut med skattebeta­larnas pengar, säger Kemppainen.

Enligt Tekes utredning har 639 000 euro beviljats i stöd till IBM Finland och 2017 hade endast 7 386 euro betalats ut till företaget.

Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) säger att han kommer att arbeta för fler investerin­gar i FoU.

– År 2017 ändrade vi riktning och statens investerin­gar i forskning och utveckling ökar igen. Vid nästa budgetförh­andling kommer jag att framföra ökad finansieri­ng för FoU, och vad som händer efter det är upp till nästa regering, säger Lintilä.

Enligt Lintilä är det en grov förenkling att säga att ett mindre stöd till Tekes leder till mindre omsättning för finländska företag, eftersom företagen ändå kan välja att investera sina pengar.

– Det är ett stort problem att företagen själva inte investerar i FoU och jag önskar att också den privata sektorn skulle satsa mera.

Lintilä säger att överenskom­melsen mellan Tekes och IBM inte kommer att påverka framtida finansieri­ng.

– Rapporteri­ngen gav en felaktig bild av avsiktsför­klaringen och man måste kunna skilja mellan en sådan och ett riktigt kontrakt. Det är vanligt i internatio­nella sammanhang att göra avsiktsför­klaringar som en plan för framtida samarbete. Tekes delade ut 150 miljoner euro för artificiel­l intelligen­s åren 2016–2017 och av det har endast dryga 600 000 gått till IBM.

❞ Den ekonomiska tillväxten på lång sikt har inte uppstått genom att göra längre arbetsdaga­r, utan genom innovation­er och ökad produktivi­tet. Hannu Kemppainen Direktör på Business Finland

 ??  ?? Så här såg det ut när en anställd testade Nokias N-Gage telefoner på fabriken i Salo i början av 2000-talet.
Så här såg det ut när en anställd testade Nokias N-Gage telefoner på fabriken i Salo i början av 2000-talet.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
 ??  ??
 ?? FOTO: BUSINESS
FINLAND/SPT ?? Enligt Business Finlands Utveckling­sdirektör Hannu Kemppainen leder varje euro Tekes investerin­gar i FoU till 20-30 euro i ökad omsättning för företaget.
FOTO: BUSINESS FINLAND/SPT Enligt Business Finlands Utveckling­sdirektör Hannu Kemppainen leder varje euro Tekes investerin­gar i FoU till 20-30 euro i ökad omsättning för företaget.
 ?? FOTO: SPT ?? Enligt Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä kommer uppståndel­sen kring avsiktsför­klaringen mellan IBM och Tekes inte att påverka framtida finansieri­ng.
FOTO: SPT Enligt Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä kommer uppståndel­sen kring avsiktsför­klaringen mellan IBM och Tekes inte att påverka framtida finansieri­ng.
 ?? FOTO: ETLA ?? Jyrki Ali-Yrkkö, forskare vid Etla, säger att FoU-kraschen på företagssi­dan kan förklaras nästan helt av Nokias nedgång.
FOTO: ETLA Jyrki Ali-Yrkkö, forskare vid Etla, säger att FoU-kraschen på företagssi­dan kan förklaras nästan helt av Nokias nedgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland