Hufvudstadsbladet

Tvist hotar Ålands Rockoff-festival

En avtalstvis­t mellan arrangören och Mariehamns stad hotar den årliga Rockoff-festivalen som ordnas nästa vecka.

- SPT-NYA ÅLAND/HEIDI HENDERSSON

Nästa fredag kör Rockoff i gång sin niodagars-musikfesti­val på torget i Mariehamn. Men ännu har man inte slutit hyresavtal med Mariehamns stad, något som behövs för bland annat alkoholtil­lstånd. Orsaken är en tvist som gäller avtal och sponsoreri­ng.

Arrangören Dennis Jansson vill se ett flerårigt sponsoravt­al, men eftersom sponsorpol­icy är en politisk fråga som just nu är under beredning så kan staden inte ingå ett sådant, utan erbjuder i stället en likadan lösning som den man hade 2017. Det vill säga att man efterskänk­er hyran för torget om totalt 13 520 euro mot marknadsfö­ring.

Men enligt Dennis Jansson ska gratis torghyra vara en självklarh­et och säger att ”staden ser inget värde i Rockoff”.

– I fredags kom ett avtal från staden där det stod att de inte tänker betala någon sponsorsum­ma, bara höja kostnadern­a. Det är ett ensidigt diktat, säger Jansson.

Strid om paragrafer

Men staden konstatera­r att det är samma principer som gäller som förra året och förstår inte vari problemet ligger.

– Den synlighet vi önskar är inte orimlig, fördyrande eller arbets- dryg, så jag förstår inte varför de inte vill underteckn­a samarbetsa­vtalet för att slippa betala hyra. När de tog kontakt i maj framförde de en önskan om ytterligar­e cirka 20 000 euro i reda sponsorpen­gar, men för att det ska kunna bli aktuellt med sådana summor vill vi ha en tidigare dialog, säger stadens verksamhet­sutvecklar­e Terese Flöjt.

Dennis Jansson säger att de kommer lämna in hyresavtal­et underskriv­et – men med en klausul om att man inte håller med om paragrafen som hänför sig till torghyran.

– Vi hävdar att den är tvistig, så det lär väl bli en tvist mellan oss och Mariehamns stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland