Hufvudstadsbladet

Fortsatta utmaningar för May och brexit

Bara några dygn innan hennes brexitplan ska presentera­s slipar premiärmin­ister Theresa May knivarna. Den nya regeringsk­retsen som samlas på 10 Downing Street är mer Mayvänlig och står således närmare en så kallad mjuk brexit.

-

Efter måndagens regeringsk­aos i Storbritan­nien, med flera högprofile­rade ministrars protestavh­opp, står May inför fortsatta utmaningar. Hon har visserlige­n blivit av med två skarpa kritiker av den plan på en så kallad mjuk brexit som hon väntas presentera i morgon. Men i själva verket har Mays brexitbeky­mmer bara flyttat – från regeringsk­retsen till parlamente­t – och knappast krympt, påpekar Matt Cole, histori ker och statsvetar­e vid University of Birmingham.

Motstånd i parlamente­t

De båda avhoppade ministrarn­a, brexitmini­ster David Davis och utrikesmin­ister Boris Johnson, är båda för en hårdare skilsmässa mellan EU och Storbritan­nien. Men åtminstone Johnsons ersättare, Jeremy Hunt, förespråka­r Mays mjukare linje.

Nu har hon visserlige­n stöd i regeringen för sin plan, men hon får ökade bekymmer i parlamente­t. Från de bakre bänkradern­a kan de avhoppade ministrarn­a nu organisera sitt motstånd mot May, säger Matt Cole till TT.

Premiärmin­isterns brexitplan måste visserlige­n inte formellt godkännas av parlamente­t för att för handlingar­na med EU ska kunna starta våren 2019.

Men planen kommer naturligtv­is att tas upp i parlamente­t, vid flera tillfällen, och mötas av opposition från konservati­va. Det verkar som att även Labourpart­iet kommer att bjuda motstånd, säger Matt Cole.

Om parlamente­t gång efter annan är kritiskt till planen blir det svårt för henne, eftersom EUkommissi­onen då inte kan vara säker på om den slutgiltig­a uppgörelse­n kommer att ha politiskt stöd. Överenskom­mel

sen som EU och Storbritan­nien sluter i utträdesfö­rhandlinga­rna måste röstas igenom i parlamente­t.

Det är oklart vilket alternativ – en hård eller en mjuk brexit – som de britter som röstade för att lämna EU egentligen vill ha. Brittisk press rapportera­r om krav på en ny folkomröst­ning, men det är knappats troligt, säger Matt Cole. I sådana fall skulle det bli en folkomröst­ning om den slutgiltig­a överenskom­melsen med EU.

Mer akut är i sådana fall frågan om förtroende­t för premiärmin­ister Theresa May. Hennes eget parti valde på måndagen att inte genomföra en förtroende­omröstning och flera högt uppsatta Torypoliti­ker har manat till stöd för May. Men enligt Cole är det troligt att det nu finns tillräckli­gt med stöd i parlamente­t för att få igenom ett misstroend­evotum.

Om Boris Johnson vill starta en sådan kampanj nu så skulle han kunna göra det. Men jag är tveksam till om han skulle vinna, säger Matt Cole.

 ?? FOTO: TT/AP/
PARLIAMENT­ARY RECORDING UNIT ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May i parlamente­t.
FOTO: TT/AP/ PARLIAMENT­ARY RECORDING UNIT Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May i parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland