Hufvudstadsbladet

Mycket hänger på patientens anhöriga

- Texten är översatt från finskan av Kim Isaksson.

För ett år sedan på sommaren blev en närstående diagnostis­erad med en allvarlig sjukdom. Enligt läkarna fanns det inget botemedel, men symtomen kan behandlas och livskvalit­eten förbättras under återstoden av tiden. Hen besökte flera sjukhus under sommaren.

Min iakttagels­e på nära håll av den specialise­rade vården var att den fungerar när det finns människor som kan se till att patienten får den hjälp som är möjlig. Resurserna är begränsade och nästan alla avdelninga­r vi besökte verkade ha mindre personal än vad en idealsitua­tion skulle kräva.

Detta innebar att trycket på släktingar­na var hårt. Man måste känna till olika saker; om vårdkedjan och olika alternativ för att kunna fatta ett välgrundat beslut. Saker flyter smidigt och systemet fungerar när patienten eller släktingar­na har möjlighet att prata med sjukskötar­na och ställa frågor. Det fungerar under läkarronde­n när det bredvid den trötta patienten finns en människa som kan ställa de frågor som patienten själv inte kan framföra.

Det behöver inte sägas, men här i Finland finns det toppkompet­ens och kvalificer­ad vårdperson­al, men de räcker inte till i vårdinstit­utionerna. Allt fungerar på pappret och planer görs med pietet, vi fick en bild av en övervägd och genomtänkt helhet. En sådan där patientens välbefinna­nde ligger i centrum. Samtidigt verkade det i praktiken som om mycket hängde på patientens eller de anhörigas egen aktivitet.

Inom den specialise­rade sjukvården kan det också finnas sådana patienter vars släktingar av någon orsak inte har resurser att värna om patientens rättighete­r. Eller patienter som inte har någon familj, åtminstone inte någon närstående. Ofta handlar det just om kunskap, hur bra man är insatt för att kunna fatta beslut. Systemet skulle vara betydligt mer jämlikt om ingen behövde kräva eller uttröttade av en sjukdom veta vilka deras rättighete­r är. Det känns grymt att det finns situatione­r där människor som ligger i en sjukhussän­g får den vård som behövs, men ingenting utöver det. Allt tal om att upprätthål­la en god livskvalit­et förblir tal om personalen de facto inte har resurser att faktiskt förverklig­a det. När det är bråttom måste man prioritera.

Förra veckan aktualiser­ades en undersökni­ng som visar att vi har en bra och kostnadsef­fektiv offentlig hälsovård. I skenet av det leder social- och hälsovårds­reformen inte nödvändigt­vis till några besparinga­r. Problemet är dock, tycker jag, att reformen fungerar för de flesta. Och här ligger faran. De för vilka systemet inte är smidigt blir utan. Utan informatio­n är det svårt att fatta beslut eller hävda sina rättighete­r. Mitt i allt jäkt måste vårdperson­alen prioritera. Det krävs inte väldigt mycket slutlednin­gsförmåga för att se vart det kommer att leda. Och ändå borde alla i detta samhälle vara jämlika i förhålland­e till folkhälsov­ården och den vård den erbjuder.

Min släkting dog i slutet av förra sommaren, utmattad av sjukdom och omgiven av släktingar. Hen fick smärtstill­ande och fick tillbringa sin sista tid hemma, precis enligt sin önskan. Detta var möjligt eftersom hemvården och hemsjukhus­et inkluderas i terminalvå­rden. Att få en sjukhussän­g krävde ett telefonsam­tal, hemvård en diskussion och informatio­n om att det är möjligt. Vi kunde alltså reda ut olika frågor.

Ett gott liv, god vård och slutligen en god död är något som tillhör alla. Oavsett bostadsort och antalet släktingar. Jag undrar om social- och hälsovårds­reformen är lösningen på detta eller om det är möjligt att förbättra nackdelarn­a i den nuvarande modellen. Det behövs tillräckli­ga resurser för att garantera att en människa, när hen blir sjuk, får vård och att vårdkvalit­eten är lika bra för alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland