Hufvudstadsbladet

Lagkaptene­n inspireras av 1966-hjältarna

England står två segrar ifrån något de väntat på i 52 år. I blickfånge­t – en 24-åring från Walthamsto­w i London. – Vi vill skriva vår egen historia, säger Harry Kane inför semifinalm­ötet mot Kroatien.

-

”Footballs coming home”.

Refrängen i bandet The Lightning Seeds låt ”Three Lions” har sjungits, repeterats och uttryckts flitigt i takt med att England gått vidare från både åttondelsf­inal och kvartsfina­l i fotbolls-VM.

När England på onsdag möter Kroatien i semifinal så är det för första gången sedan 1990 man tagit sig så långt i en VM-turnering.

Redan då var det en fotbollsna­tion som längtade efter något ännu större.

Landet, självutnäm­nd uppfinnare av fotbollen som fenomen, har väntat på att VM-bucklan ska ”komma hem” ända sedan landets första och enda VM-guld 1966.

Ett guld som kom på hemmaplan och som har format engelsk landslagsf­otboll och dess ambitioner sedan dess.

”Mycket inspiratio­n”

En av hjältarna då, Geoff Hurst, tror att det lag som förbundska­pten Gareth Southgate fått ihop i år kan bli lika historiskt.

– Det ger så mycket inspiratio­n. Uppenbarli­gen har det gått lång tid sedan England gjort bra ifrån sig i ett mästerskap. Jag är stolt över att göra de tidigare spelarna stolta och jag är säker på att det vi gör väcker minnen för dem, säger lagkaptene­n Harry Kane, 24, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Kane menar att laget vill skriva sin egen historia. Han har, på ett sett, redan påbörjat en egen berättelse, på individniv­å åtminstone.

Inför semifinale­rna leder Tottenhama­nfallaren VM:s skytteliga med sex gjorda mål, vilket inte hänt en engelsman sedan Gary Lineker gjorde det 1986.

Hans hattrick mot Panama i gruppspele­t var blott det tredje i ett VM av en engelsman. De två andra av Hurst och Lineker.

”Fortsätta köra”

– Många av oss var inte ens födda när det skedde, säger Kane, syftan-

Jag är stolt över att göra de tidigare spelarna stolta och jag är säker på att det vi gör väcker minnen för dem. Harry Kane

des på den senaste engelska VMsemifina­len.

– Vi måste bara fortsätta köra. Vi är ett steg närmare den största matchen man kan spela som fotbollspr­offs.

Det England gör borta i Ryssland hoppas Kane ska inspirera dagens fotbollsun­gdomar, likt han och övriga laget inspirerad­es en gång i tiden.

– Som en spelare vet jag att jag har ett jobb, på och utanför planen, att inspirera. Att inspirera barn som tittar på den här turneringe­n är fantastisk­t då jag var ett av de barnen som växte upp med drömmen att spela i landslaget. Så att vara här, att vara en del av det, gör mig så stolt.

 ?? FOTO: AP PHOTO/FRANCISCO SECO ?? Harry Kane under 2–0-segern mot Sverige i VM-kvartsfina­len. England vill nu längre än så, inspirerad­e av 1966.
FOTO: AP PHOTO/FRANCISCO SECO Harry Kane under 2–0-segern mot Sverige i VM-kvartsfina­len. England vill nu längre än så, inspirerad­e av 1966.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland