Hufvudstadsbladet

Finalklara Andersson log ikapp med solen

395 på första, 410 på första, 420 på första. Saga Anderssons resa till stavfinale­n gick som en dans.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Damernas stavkval tog cirka två timmar men det var ingen svettig väg till finalen för Esbo IF:s Saga Andersson. Hon gjorde tre lyckade hopp och gick med felfritt protokoll till finalen med 420 som bästa notering.

– Att jag klarade alla hopp på första försöket ger självsäker­het. Jag var lite orolig då jag inte fick så många uppvärmnin­gshopp men jag kände mig ändå säker. Jag tvekade inte i mina hopp och tänkte bara på tekniken i stället för på att gå över ribban, säger Andersson leende.

Andersson har tidigare medgett att hon tänker för mycket på ribban på teknikens bekostnad. Men i kvalet såg alla tre hopp hur säkra ut som helst. Uppvärmnin­g eller ej – Andersson tycks vara i säker form.

– Det var lätt att hålla sig varm då det var så hett. Åtminstone var det hett för mig, säger Andersson och skrattar.

”Jätteredo”

Att en viss säkerhet syns i Anderssons prestation har säkert med hennes tävlingsta­kt att göra. Förutom otaliga träningsti­mmar har det på sju veckor blivit hela 16 tävlingar för den 18-åriga stavtalang­en. Det är mer än två tävlingar per vecka – hennes längsta tävlingspa­us är bara sex dagar. Inte undra på att rutinen finns där.

– Jag gillar att tävla, det är då jag får allt ur mig. Det är så roligt. Eller kanske inte då det ösregnar men annars nog, säger Andersson som klarat 439 i år så sent som tio dagar sedan.

Nu är Andersson och elva andra stavdamer klara för torsdagens final. Med ett felfritt facit i kvalet är hon redo för en kamp om en stortävlin­gsmedalj.

– Jätteredo. Jag känner mig ännu säkrare när det gick så bra i kvalet och så hade jag en bra tävling i Lahtis före det. Det känns bra och jag är nöjd, säger hon.

I finalen ska hon se till att hon för en bättre uppvärmnin­g och i redskapspå­sen har hon också en styvare stav som kan bära till nya höjder. Redan i kvalet fick hon mer energi av hemmapubli­ken och i finalen förväntar hon sig samma stämning.

– Jag siktar på topp-3. Jag tror att det krävs ett resultat på 445-450 att ta medalj och ännu bättre om man vill ha guld. Så pass höga hopp sågs i kvalet. Rivningarn­a spelar också stor roll. Klarar du 440 på första kan du få medalj, medan 440 på tredje försöket kan ge dig en sjundeplat­s.

Gunnarsson skadade foten

Stavkvalet fick en gnutta dramatik då statistike­ttan och guldfavori­ten Lisa Gunnarsson skadade sin fot på sitt första försök på höjden 420. Hon haltade smått i intervjuzo­nen med sin tejpade fot.

– Jag hade fel stegen och hoppade över på madrassen. Den är ju lite hård så jag stukade foten, berättar svenskan vars rekord lyder hela 460, gjort i slutet av mars.

– Men det här ska inte vara ett problem i finalen, tillägger hon.

Också Gunnarsson var imponerad av Anderssons säkra takter i kvalet. Svenskan lyfter sin tävlingsko­mpis till en av de främsta rivalerna.

– Saga gjorde bra och hon har talang. Och brittiskan­s (Molly Caudery) personbäst­a är 453 så hon är också farlig, säger Gunnarsson.

Jag gillar att tävla, det är då jag får allt ur mig. Det är så roligt. Eller kanske inte då det ösregnar men annars nog.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland