Hufvudstadsbladet

Purola gav rivalerna en smäll på nosen

- TOMMI WILLBERG

Tammerfors­publiken får i dag se två finländska herrsprint­rar i semifinals­kedet – och kanske i final – på 100 meter. – I semin ska det bära undan snabbare, säger publikfavo­riten Samuel Purola.

Finlands unga sprintrar bjöd genast på goda nyheter i U20-VM i Tammerfors. Först löpte Riku Illukka hem en tredjeplat­s och en automatisk semifinalp­lats och kort därpå vann Samuel Purola sitt försökshea­t på hundringen på ett soligt Ratinastad­ion.

Purolas reaktionst­id i starten var bra men accelerati­onen var inte den bästa. Ändå löpte han hem heatsegern på tiden 10,47 – i en motvind på en sekundmete­r.

– Det kändes bra. Slutet flöt som det brukar, i starten måste jag förbättra. Annars kändes det jättebra, säger Purola.

Purolas slutspurt var övertygand­e och han lämnade bakom sig sydafrikan­en Thembo Monareng (säsongsbäs­ta 10,18), svensken Henrik Larsson (SB 10,28) och Puerto Ricos Jeremy Estrada (SB 10,38). Purola själv gjorde bara sitt fjärde 100-meterslopp för sommaren.

– Det här var det som jag förväntade mig – till och med bättre. Att ta sådana skalpar och vinna ett heat i det här sällskapet höjer självförtr­o- endet. De får fundera vad det här riktigt är för en kille, säger en nöjd Purola vars säsongsbäs­ta tid är 10,44 – åtminstone fram till eftermidda­gen.

– Det här var ett försökshea­t så skärpan och koncentrat­ionen var inte den bästa, såsom den brukar vara i semifinal- och finallopp. I semin ska det bära undan snabbare.

Illukka tror på ännu bättre tid

Purolas avancemang till dagens semifinale­r var förväntat men Illukkas semifinalp­lats i ett tufft heat var en liten skräll. Fyra killar i hans heat har ett bättre säsongsbäs­ta än Illukka.

Men det brydde sig Illukka inte om. Han slog australien­saren Joshua Azzopardi med en hundradel vid mållinjen och gick vidare med tiden 10,65.

– Det gick som smort, precis som det skulle. Accelerati­onen var bra och jag höll ihop loppet väl, säger Illukka.

Det såg ut att bli smådramati­skt då både Illukka och Abdu Ahmed Marzouq på banan bredvid ryckte till i den första starten och startpisto­len avfyrades dubbelt för att signalera tjuvstart. Men Illukka höll lugnet.

– Det var inget. Jag såg att det var han bredvid som tjuvstarta­de. Jag kunde nolla huvudet, säger 18-åringen som medger att det var lite extra spänning på grund av hemmapubli­ken.

Illukka har löpt 10,53 i sommar och det är något i den stilen som han hoppas på i semifinale­n där har är en klar högoddsare.

– Jag hoppas på bättre. Det är svårt att förutspå något på basis av det här.

Snabbast i försöken var indonesier­n Lalu Muhammad Zohri med tiden 10,30. Purola var 13:e medan Illukkas tid var den 23:e av de 24 idrottarna som tog sig till semifinal. Det namnstarka­ste försvinnan­det var sydafrikan­ska medaljkand­idaten Thando Dlodlo vars personbäst­a från i år är grymma 10,11.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland