Hufvudstadsbladet

Mörk fortsättni­ng

- anna.lillkung@ksfmedia.fi ANNA LILLKUNG

■ Första säsongen av 13 Reasons Why (Tretton skäl varför) hade en tydlig premiss. Tonårstjej­en Hannah (Katherine Langford) har tagit sitt liv, men innan hon gjorde det spelade hon in sju kassettban­d. Inspelning­arna var riktade till tretton personer på Hannahs skola som på något sätt var delaktiga i det skedda.

Inspelning­arna målade upp en skolmiljö där trakasseri­er, mobbning och utanförska­p var vardag. Det är också den miljön som andra säsongen handlar om. I stället för att följa Hannahs kassettban­d fokuserar serien nu på rättegånge­n mellan Hannahs föräldrar och skolan, som föräldrarn­a anser kunde ha gjort mer för att hjälpa Hannah.

I varje avsnitt är det en person som ska vittna i rättegånge­n. Åskådaren får följa den vittnande personens perspektiv och mer eller mindre sanningstr­ogna version av historien. Clay (Dylan Minnette), som var en huvudkarak­tär i första säsongen, fortsätter också att spela en central roll i sina försök att skipa rättvisa. Eftersom andra säsongen ger en röst åt flera karaktärer får man dels följa deras motstridig­a syner på det som hänt, dels deras olika sätt att hantera trauman de varit med om.

Det är en gedigen lista av ämnen som seriens skapare fått med: sexuellt våld, mobbning och inte minst självmord och försök till självmord.

Skaparna hanterar dessa ämnen med blandad framgång. Jag gillar till exempel hur de framställe­r följderna av sexuellt våld och hur människor hanterar det på olika sätt. Men problemet med att inkludera så många viktiga ämnen och karaktärer är att behandling­en av dem blir ganska ytlig och rörig. Därför är det också svårt att leva sig in i eller beröras av handlingen i sin helhet.

Ett annat problem med säsongen är vältrandet i mörker, ilska och drama. Det är säkert en del av poängen: självmord och våld har inga ljusa sidor, men det känns stundvis överdrivet. Det bidrar också till att säsongen känns seg och lång. Efter ett tag vill jag bara veta hur det hela ska sluta, men bryr mig inte om vägen dit.

När 13 Reasons Why nu fått grönt ljus för en tredje säsong är det slutligen tveksamt om jag faktiskt är engagerad nog i karaktärer­na eller historien för att fortsätta titta. 13 Reasons Why finns på Netflix.

 ?? FOTO: BETH DUBBER/NETFLIX ?? Rättsproce­ss. Andra säsongen av 13 Reasons Why följer rättegånge­n mellan självmords­offret Hannahs föräldrar och hennes skola.
FOTO: BETH DUBBER/NETFLIX Rättsproce­ss. Andra säsongen av 13 Reasons Why följer rättegånge­n mellan självmords­offret Hannahs föräldrar och hennes skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland