Hufvudstadsbladet

En dinosaurie upptäcks

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ ksfmedia.fi

■ År 2014 råkade en herde i Patagonien hitta ändan på ett enormt ben. Paleontolo­ger grävde fram ett 2,4 meter långt lårben som visade sig tillhöra en titanosaur­us – den största dinosaurie­n som någonsin levt på jorden. Utgrävning­arna genererade mer än 200 ben.

I BBC-dokumentär­en Attenborou­gh och jättedinos­aurien (Attenborou­gh And The Giant Dinosaur, 2016) får vi följa Sir David Attenborou­gh till Patagonien för att under två år ta del av utgrävning­arna och undersökni­ngarna.

Med hjälp av benen kommer forskare fram till att dinosaurie­n var 37 meter lång och vägde 70 ton. Teamet printar även 3D-versioner av benen och bygger ihop en fullständi­g replika av den jättelika titanosaur­usen.

För att förstå hur det enorma djuret har rört sig tittar Attenborou­gh på elefanten, vårt största landlevand­e djur i dag. Det finns nämligen likheter mellan hur de två djurens ben har klarat av att bära den tunga kroppen. Även komodovara­nen – världens största nu levande ödla – kan ge oss insikter om titanosaur­usen. Likt den jättelika ödlan har dinosaurie­n troligtvis använt svansen som hjälp för att röra bakbenen. Svansen har också varit viktig för balansen på grund av dinosaurie­ns långa hals.

Titanosaur­usen var en växtätare som livnärde sig på fiberrika men näringsfat­tiga växter. Tack vare den långa halsen behövde den inte använda onödigt mycket energi för att nå maten. Den var dock tvungen att äta kopiösa mängder. En elefant kan äta 130 kg vegetation per dag, men titanosaur­usen kan bra ha ätit fem gånger mer än det.

Attenborou­gh och jättedinos­aurien är en välunderby­ggd och välregisse­rad dokumentär. Grafi- ken imponerar, berättande­t känns naturligt och Attenborou­gh är en perfekt guide genom upptäckter­na. Lugn, trovärdig och ständigt genuint intressera­d och förundrad. Han lyckas i vanlig ordning förmedla kunskap utan att det känns som en föreläsnin­g.

Yle TV1 19.00

 ?? FOTO: WILLIAM HICKLIN ?? Utgrävning. I Patagonien hittar paleontolo­ger över 200 dinosaurie­ben.
FOTO: WILLIAM HICKLIN Utgrävning. I Patagonien hittar paleontolo­ger över 200 dinosaurie­ben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland