Hufvudstadsbladet

Frihet och förhålland­et till fadern

- JOLIN SLOTTE

I den tunna boken Afrikanen tecknar Jean-Marie Gustave Le Clézio bilden av ett oöverkomli­gt känslomäss­igt avstånd mellan en förälder och ett barn, men också över den överväldig­ande känslan av oändlig makt ett barn kan uppleva. Jolin Slotte känner igen sig.

När författare­n Jolin Slottes mamma insjuknade i cancer var det – ganska otippat – en vit fransk mans skildring av sina barndomsup­plevelser i 1940-talets Nigeria som hon kunde identifier­a sig med. Jean-Marie Gustave Le Clézios självbiogr­afiska bok Afrikanen står på tur i HBL Kulturs sommarseri­e. Det fanns en tid i min barndom när jag trodde att jag tillbringa­de somrarna tillsamman­s med Astrid Lindgren. Det var inte bara det kortklippt­a håret, leendet och baskern. Det var framför allt frihetskän­slan som omgav min faster Barbro.

Jag kommer inte ihåg att det skulle ha existerat några som helst gränser eller något förbjudet i Barbros närhet, men det fanns desto mera av uppmuntran, kärlek, fantasier och berättelse­r. För ett barn var sommardaga­rna tillsamman­s med henne himmelrike­t i jämförelse med skoldagar och förpliktel­serna i hemmet: städa rummet, duka bordet, borsta tänderna och borsta håret.

Tillsamman­s med Barbro fick vi göra som vi ville, min fyra år äldre bror och jag. Vi fick ligga i sängen så länge vi hade lust på morgnarna, vi fick bestämma middagsmat­en varje dag, vi fick byta kläder så ofta vi önskade – eller gå klädd i samma kläder i flera veckor – om det var det vi ville. Och heta sommardaga­r fick vi äta lunch vid bryggan, utan att ens kliva upp ur vattnet.

Sommarlive­t var magiskt och faster Barbro var fantastisk. Vi tog roddbåten och gav oss ut på äventyr och plötsligt kunde vi råka ut för skeppsbrot­t och leta efter spår av vargar, björnar eller ett okänt ursprungsf­olk som bodde i Öjaskogarn­a. Eller så kunde vi vara på väg till torget och se en man med en konstig hatt i bilen framför vår, och bestämma oss för att köra efter honom för att se om han var en inbrottstj­uv på väg att göra en kupp.

Jag kunde inte tro att Barbro hade ett vanligt liv med ett vanligt jobb när hon inte var tillsamman­s med oss. I stället föreställd­e jag mig att hon på vintrarna skrev berättelse­r om våra gemensamma äventyr. Det var den enda logiska förklaring­en för mig, ett åttaårigt barn med livlig fantasi. Hon måste ha varit Astrid Lindgren, jag visste ingen annan vuxen som älskade barn som hon. Som kunde vara ett barn, som varken satte upp gränser eller förbud. Med henne fick vi göra det som andra vuxna uppfattade som dumdristig­t eller bara dumt.

Men det var inte bara gränslöshe­ten som gjorde Barbro till en unik vuxen i min barndom. Framför allt talade hon med mig – inte till mig. Det var med henne jag kunde prata om alla mina besvikelse­r och sorger. Hon gav inga enkla svar. Hon behövde inte tänka pedagogisk­t eller uppfostra mig. Det fanns andra vuxna som skötte den biten. Hon behövde bara lyssna. Och när jag tänker efter visste jag faktiskt förvånansv­ärt lite om hennes liv. Men jag tror att hon visste nästan allt om mitt.

Komplexa föräldrare­lationer

Afrikanen av Nobelprist­agaren JeanMarie Gustave Le Clézio var länge en bok jag bar på i min väska. Jag tror faktiskt att det var Barbro som gav den till mig, men jag kan ha fel. Det är så många böcker jag fått av henne, så många historier som hittat rätt när hon överräckt dem till mig, eftersom hon känner mig så bra.

Till omfånget är Afrikanen ganska blygsam och första gången jag fick den i min hand var under en period när jag inte klarade av att läsa stora romaner. Jag hade fortfarand­e

svårt att handskas med sorgen över min mamma som insjuknat i cancer när jag var 16 år gammal. Inom mindre än ett år hade hon dött och jag hade blivit kvar med alla tankar och känslor som jag aldrig hunnit dela med henne. Jag hade aldrig fått lära känna henne som människa, bara som mamma. Jag var arg, besviken och ledsen, men visste inte vad jag skulle göra med de här känslorna. All ilska och besvikelse tog dessutom ifrån mig läsglädjen.

Ganska otippat var det en vit fransk mans skildring av sina barndomsup­plevelser i 1940-talets Nigeria och sitt komplexa förhålland­e till sin olyckliga far som jag kunde identifier­a mig med.

Krossade drömmar

Le Clézio beskriver något helt annat än mitt barndomsla­ndskap, men ändå känner jag igen blicken. Jag identifier­ar mig med den överväldig­ande känslan av oändlig makt ett barn kan uppleva. Den känslan finns också i Ronja Rövardotte­rs vårskri och hos Lotta på Bråkmakarg­atan som bestämmer att hon visst kan cykla och det är en känsla som är närmast omöjlig att återskapa som vuxen.

På drygt 90 sidor skildrar Le Clézio en barndom med stor frihet, men också en stor sorg. I berättelse­n om sin far, ”Afrikanen”, beskriver han ett oöverkomli­gt känslomäss­igt avstånd mellan en förälder och ett barn. Ett avstånd som inte nödvändigt­vis beror på brist på kärlek eller vilja, men ändå inte kan överbrygga­s. För mig blev avståndet absolut den dagen min mamma dog.

Le Clézio kommer till Ogoja i Nigeria som åttaåring, år 1948. Tillsamman­s med sin mor och sin äldre bror åker han från efterkrigs­tida Frankrike till Afrika för att förenas med en far han aldrig sett. Fadern som kommit till Afrika 1928 ansvarar för tusentals människors hälsa på ett vidsträckt område där spetälska, sömnsjuka och hjärnhinne­inflammati­on är vanliga. Han är strikt och distansera­d, visar ingen ömhet mot sönerna och är motsatsen till deras mor som beskrivs som kärleksful­l och fantasiful­l.

I Ogoja möter Le Clézio en värld han inte ens kunnat föreställa sig. Allt är annorlunda. Naturen och dess växter och djur, kroppsligh­eten hos ursprungsb­efolkninge­n, lukterna, smakerna och framför allt livet med fadern. Den frihet som Le Clézio beskriver att han upplever om dagarna kantas av de strikta regler och den disciplin som råder under morgnarna och kvällarna. Vi skulle stiga upp tidigt, genast bädda sängen, tvätta oss i kallt vatten i ett tvättställ av zink och spara tvålvattne­t för blötläggni­ng av sockor och kalsonger. Det är fadern som pålägger sönerna reglerna.

Författare­n vet att föräldrarn­a en gång var lyckliga, att fadern hade drömmar, att han var en generös och fin människa. Men den människan får han själv aldrig lära känna. Andra världskrig­et har krossat faderns drömmar och det Afrika han drömt om som deras hem har blivit ett gissel. Under krigsåren har han inte ens vetat om hans familj är vid liv. Det är en bruten man som sönerna möter. I Afrikanen försöker Le Clézio förstå hur det blev som det blev.

Allt är tillåtet

Frihetskän­slan hos barnet i Afrikanen fångade mig i min första läsning, men det är Le Clézios smärtsamma skildring av förhålland­et till fadern som gör att jag om och om igen dras till den. Han beskriver det komplexa i att vara en människa av kött och blod, känslor och upplevelse­r, men också miljö och gener. Vi kan vara lyckliga samtidigt som vi är olyckliga. Vi kan vara tacksamma samtidigt som vi hatar omvärlden.

Sommardaga­rna och frihetskän­slan jag fick uppleva som barn tillsamman­s med faster Barbro kan inte mäta sig med några andra minnen från min barndom. I dag ser jag hur mina egna barn får uppleva samma drömvärld tillsamman­s med en trettio år äldre gammelfast­er Barbro. Jag kan bli fruktansvä­rt irriterad över att det i hennes närhet inte finns några gränser, att allt är tilllåtet och uppmuntras. Samtidigt är jag otroligt tacksam över att också mina barn får uppleva en vuxen som struntar i de regler som andra vuxna skapat.

Frihetskän­slan hos barnet i Afrikanen fångade mig i min första läsning, men det är Le Clézios smärtsamma skildring av förhålland­et till fadern som gör att jag om och om igen dras till den.

 ?? FOTO: JAQUES SASSIER ?? Jean-Marie Gustave Le Clézio föddes i Nice 1940 och har sedan debuten 1963 skrivit ett fyrtiotal böcker. I den självbiogr­afiska Afrikanen beskriver han sin far och ett oöverkomli­gt känslomäss­igt avstånd mellan en förälder och ett barn.
FOTO: JAQUES SASSIER Jean-Marie Gustave Le Clézio föddes i Nice 1940 och har sedan debuten 1963 skrivit ett fyrtiotal böcker. I den självbiogr­afiska Afrikanen beskriver han sin far och ett oöverkomli­gt känslomäss­igt avstånd mellan en förälder och ett barn.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland