Hufvudstadsbladet

Levebröd av att vara ”influencer”

”Jag är bloggare”, svarar Jennifer Sandström då folk undrar vad hon arbetar med. Många har svårt att förstå hur man kan livnära sig på det, men det är helt möjligt i dag.

- SOFIA WESTERHOLM sofia.westerholm@ksfmedia.fi

Två nykomlinga­r bland yrkestitla­rna i dag är bloggare och influencer. En influencer livnär sig på att skapa innehåll i antingen sociala medier eller i en blogg. Jennifer Sandström sa för ett år sedan upp sig från sitt fasta jobb för att helhjärtat kunna satsa på bloggandet och i stället.

En influencer är en person som livnär sig på att skapa innehåll i sociala medier. Företag betalar personen för att hen skriver om och marknadsfö­r företaget genom så kallade sponsrade inlägg. Ofta sker detta via en blogg.

I augusti i fjol sade Jennifer Sandström upp sig från sitt fasta jobb för att helt fokusera på sin blogg i stället. Redan år 2015 hade hon startat ett eget företag vid sidan om jobbet, men gick för ett år sedan över till att arbeta heltid med bloggen. I dag titulerar hon sig som bloggare och frilansare inom marknadsfö­ring.

Sandström har valt att kalla sig så i stället för influencer eftersom hon känner att hon inte riktigt kan identifier­a sig med den stereotypa bilden som många har av influencer­s.

– Det finns en bild av att influencer­s är personer med väldigt många följare, som bara visar upp vackra bilder från sina tjusiga vardagsliv och kanske inte ger så mycket mervärde i sina kanaler, säger Sandström.

Hennes blogg är till viss del en reseblogg och handlar utöver vardagsliv­et även mycket om resande, att bo utomlands och om företagand­e. Genom att skriva om dessa saker vill hon kunna producera kvalitativ­t innehåll som även ska vara relevant för läsare framöver. Samarbeten med olika företag gör hon enbart om de har en stark

koppling till bloggens tema och inte enbart för att hon själv kan tjäna på det. Därför känns titeln bloggare mer lämplig än influencer för Sandström.

Tid att satsa på bloggen

Intresset för resor och äventyr har hon burit med sig hela livet.

– Jag växte upp i lilla Gällivare i norra Sverige men kände tidigt att det var för litet, att jag ville se något mer, berättar Sandström.

Det blev ett reseäventy­r i Kanada och ett i Nya Zeeland. Väl hemma i Sverige kände hon ändå att hon inte var klar med äventyrand­et och åkte sedan till Indien för att jobba i ett halvår.

– Efter tiden i Indien ville jag hem till något mer bekant. Jag sökte mig till Europa och fick ett jobb i Tyskland där jag stannade i ännu ett halvår.

I Tyskland mötte hon sedan Han med stort H, finländare­n som fick henne på fall och på den vägen har hon nu hittat till Helsingfor­s.

– Min pojkvän hade studier här och jag fick ett jobb inom marknadsfö­ring så därför hamnade vi här, berättar hon.

Sandström trivdes bra med jobbet men kände att tiden inte riktigt räckte till för såväl ett heltidsjob­b som för jobbet med bloggen.

Först gick hon ner i arbetstid i två etapper och slutligen sa hon upp sig helt från det fasta jobbet.

– Jag bestämde mig för att ge företagand­et en ordentlig chans. I dag är bloggen mitt främsta arbetsverk­tyg men jag frilansar även inom marknadsfö­ring och hjälper olika företag med den biten.

Osäkert ekonomiskt ibland

Sandström får ofta frågan hur man kan leva på en blogg. Folk har svårt att förstå det. Ofta möter hon kommentare­r om att det är ett påhittat jobb och inget man på allvar kan leva på.

– Visst är det osäkert och kan gå väldigt upp och ner ekonomiskt men så är det väl för alla egenföreta­gare, säger hon.

Efter snart ett år som egenföreta­gare och bloggare på heltid kan hon ändå konstatera att osäkerhete­n inte lett till att hon skulle vilja söka sig en fastanstäl­lning igen.

– Jag gillar det att man inte kan förlita sig på att lönen ramlar in utan att man verkligen måste kämpa för den, och sedan då den kommer vet man att den också baserar sig helt på din arbetsinsa­ts, säger Sandström.

Hon berättar att det finns dagar då hon drabbas av pengaånges­t och undrar hur hon ska få det att gå ihop ekonomiskt, men att det hittills alltid löst sig till slut.

– Plötsligt dyker det upp ett jobb och så löser det sig ändå. Jag är väldigt spontan av mig så osäkerhete­n gör mig inte stressad, menar Sandström.

Samarbeten enligt egen smak

Det finns olika sätt bloggare kan tjäna på sin blogg. Det vanligaste är att företag köper ett eller flera blogginläg­g. Bloggaren kan prova någon av företagets produkter, recensera den i sin blogg och sedan få betalt av företaget för det.

Liknande samarbeten kan också göras med personer som har stora konton på Instagram eller andra sociala medier.

– Företag börjar allt mer använda sig av marknadsfö­ring via bloggar och sociala medier. Gör man det på rätt sätt kan det ha en betydligt större genomslags­kraft än vad till exempel en tv-reklam har, säger Sandström.

Det finns influencer­s som går med på vilka samarbeten som helst, så länge de själva vinner ekonomiskt på det.

För Sandström är det däremot mycket viktigt att hennes läsare ska kunna lita på vad hon skriver.

– Jag skulle aldrig gå med på ett samarbete med ett företag som går emot mina värderinga­r även om de erbjuder riktigt bra betalt.

Hon poängterar att läsarnas förtroende är det viktigaste man har som bloggare och det får man genom att vara genuin, ärlig och alltid tydligt markera vad som är ett betalt samarbete.

– Kommer det en dag då jag är i så desperat behov av pengar att jag ens överväger ett samarbete med ett företag vars värderinga­r jag inte egentligen kan stå för, då söker jag mig i stället ett fast jobb igen, konstatera­r hon.

Sandström har till exempel fått förfrågnin­gar av olika casinoföre­tag men tackat nej till det. I nuläget samarbetar hon med exempelvis ett reseföreta­g och ett företag med ljudbokstj­änster.

– Det är produkter jag annars också skulle använda och därför känns det som något jag gärna tipsar mina läsare om, säger Sandström.

Kommer det en dag då jag är i så desperat behov av pengar att jag ens överväger ett samarbete med ett företag jag inte egentligen kan stå för, då söker jag mig i stället ett fast jobb igen.

 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ??
FOTO: EMMA GRöNQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Jennifer Sandström sa upp sig från sitt fasta jobb för att kunna satsa helhjärtat på bloggandet.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Jennifer Sandström sa upp sig från sitt fasta jobb för att kunna satsa helhjärtat på bloggandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland