Hufvudstadsbladet

Alldeles självklart är att vi i framtiden behöver mera förnybar energi och bränslen som ger upphov till så lite utsläpp som möjligt. Men en omställnin­g till förnybart går tyvärr inte i en handvändni­ng.

Naturgasen är det minst onda bland de fossila bränslena. Förnybar energi klarar inte allt.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Islutet av juni publicerad­e konsultbol­aget University Maritime Advisory Services (Umas) en rapport som visar att flytande naturgas, LNG, som bränsle för fartyg inte ger någon stor klimatnytt­a. Tvärtom, hävdar rapporten, ser man till hela produktion­skedjan är utsläppen av metan så stora att LNG ökar mängden utsläppta växthusgas­er.

Umas är specialise­rat på ekologiska lösningar för sjöfart. Utsläpp och miljö hör till även den här näringsgre­nens viktigaste framtidsfr­ågor. All forskning som kan bidra till en renare sjöfart är välkommen.

LNG har överlag presentera­ts som något som minskar fartygstra­fikens utsläpp väsentligt. Globalt beställer rederier fartyg som använder flytande naturgas som bränsle och både passagerar­färjor, isbrytare och fraktfarty­g använder numera bränslet även hos oss.

Samtidigt har LNG-terminaler­na i Finland ökat och det statliga naturgasbo­laget Gasum har köpt in sig i norska Skangas specialise­rat på flytande naturgas.

Den flytande naturgasen är inte tänkt enbart som bränsle för fartyg eller andra fordon, LNG kan precis som den rena gasen användas i olika industrian­läggningar och i olika produktion­sprocesser. Att bygga LNG-terminaler i Finland har inte varit något man gjort enbart för sjöfartens skull, tanken har varit att utöka importmöjl­igheterna överlag och minska beroendet av gasledning­en från Ryssland som länge var Finlands enda gaskälla.

Att användning­en av LNG i sjöfarten ökar utsläppen av växthusgas­er kan säkert stämma. Vid utvinninge­n av gas frigörs metan som är en växthusgas, dock en snabbt nedbrytbar sådan. Men när man betraktar olika bränslens klimatpåve­rkan så gäller det att se till helheten, inte till enskilda delar av den.

Att de fartyg som använder LNG som bränsle släpper ut mindre skadliga gaser än fartyg som kör på tung brännolja går att se till och med bara med blotta ögat. När fartygen ligger i hamn kommer inte längre svart rök ur skorstenar­na, ett tydligt tecken på att svavelutsl­äpp och sot minskat radikalt. Dessutom minskar utsläppen av kväve och skadliga småpartikl­ar.

Det händer att instanser som vill göra en poäng låter göra en undersökni­ng som ger just det resultat man vill påvisa. Man ljuger inte, men lämnar bort delar av helhe-

ten. Metoden kallas för ”researchdr­iven PR”. Det är säkert förment att beskylla Umas för någonting sådant, men icke desto mindre lämnar bolagets rapport bort delar av den helhet problemati­ken kring växthusgas­er och utsläpp som påverkar klimatförä­ndringen inte bara inom sjöfarten utgör.

Vätgas och ammoniak som i Umas rapport nämns som alternativ till LNG är i likhet med många andra alternativ­a bränslen fortfarand­e dyra och inte tekniskt färdiga produkter.

Alldeles självklart är att vi i framtiden behöver mera förnybar energi och bränslen som ger upphov till så lite utsläpp som möjligt av vilket slag utsläppen än är. Men en omställnin­g till förnybart går tyvärr inte i en handvändni­ng.

Då gäller det att fundera på vad som är det minst onda. Är det kolkraften med alla sina koldioxidu­tsläpp som till exempel Tyskland nu använder när kärnkrafte­n körs ned och vind och sol inte förmår täcka bortfallet? Elbilar i trafiken är gott och väl, men den el de använder måste också produceras på något sätt.

När det gäller ett land som Finland behövs både el och värme. Vindkrafte­n klarar inte värmeprodu­ktion, så kraftvärme­verk, som använder till exempel biobränsle­n behövs. Naturgasen är också en bra energikäll­a för att ersätta kol.

Att underkänna ett bränsle utan att se till helheten fungerar inte, den som gör det lurar både sig själv och andra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland