Hufvudstadsbladet

Under sommarmåna­derna fylls Lekholmen av unga församling­smedlemmar.

Enligt pastor Patricia Högnabba är holmen en plats för unga att fila på sin livsåskådn­ing och vara en del av en gemenskap. Konfirmati­onslägret kan också väcka motstridig­a känslor då kyrkan ibland kan ha svårt att anpassa sig till samhällets liberalare vä

- TEXT LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi FOTO LEIF WECKSTRÖM

HBL har talat med en förälder till en konfirmand som i sommar gått på ett konfirmati­onsläger ordnat av Johannes församling. Enligt föräldern, som vill vara anonym, hade den andliga delen av lägret inte motsvarat familjens förväntnin­gar och stundvis hade konfirmand­en känt sig obekväm under lägret. Under föräldrarn­as besök till lägret på Lekholmen upplevde de att det förekom en tydlig indelning av konfirmand­erna enligt kön och att stämningen var onödigt sträng och konservati­v.

– Vi var väldigt överraskad­e och skulle gärna ha sett mera värme då det ändå är frågan om unga människor. Det var som att kliva in i ett annat århundrade. I kapellet satt pojkarna på ena sidan och flickorna på andra sidan och jag kände mig felplacera­d då jag uppenbarli­gen befann mig på fel sida, säger föräldern.

Att församling­en har den så kalllade tidebönen som en del av gudstjänst­erna kändes märkligt för familjen, som säger att de inte var medvetna om detta särdrag. Vid flera tillfällen ingick korstecken och någon form av bugande i gudstjänst­en, vilket familjen upplevde väldigt främmande.

– Jag associerar bugandet med underkaste­lse och det kändes inte alls bra. Min partner är medlem i en annan församling och undrade vart vi riktigt skickat vårt barn.

Bortsett från den andliga delen upplevde familjen att stämningen på Lekholmen var god, och framför allt hjälpledar­na gjorde ett väldigt gott intryck på föräldrarn­a.

– Det var med väldigt motstridig­a känslor som vi åkte hem. Även andra föräldrar hade upplevt den andliga delen och indelninge­n enligt kön som lite märklig. Vårt barn har också motstridig­a känslor om upplevelse­n, men det kanske är normalt för en tonåring. Om vi skulle fatta beslutet om konfirmati­onsläger nu tror jag att vi skulle välja annorlunda.

Föräldern skulle gärna se att församling­arna öppet talar om upplägget på lägren och för fram sina värderinga­r. Då de flesta institutio­ner i samhället frångått en strikt könsuppdel­ning undrar föräldern varför Johannes församling delar upp konfirmand­er i flickor och pojkar.

– Jag deltog på de föräldramö­ten som församling­en ordnade men om tidebönen nämndes där gick det nog förbi för mig. Som församling­smedlem känner jag mig nästan lite lurad. Jag upplever att lägren är ett ypperligt tillfälle för församling­arna att få nya medlemmar men åtminstone med vårt barn gick de nog miste om det.

”En urgammal tradition”

Johan Westerlund är kyrkoherde vid Johannes församling och leder konfirmati­onsläger på Lekholmen.

– Tidebönen är en urgammal tradition inom kyrkan, som bygger på att ha olika andakter under olika tider på dygnet. Där ingår växelläsni­ng, läsning av bibeltexte­r och sång. Det är en fast form och där finns inga betraktels­er eller fribön, säger han.

Westerlund förklarar att det är en tradition på Lekholmen att andakterna följer tidebönsmö­nstret, och en av orsakerna till att Johannes församling har delar av tidebönen är uttrycklig­en för att bevara en gammal tradition. Församling­en har alltså inte fattat ett aktivt beslut om att införa tidebönen som en del av andakterna.

– Vi upplever att det är en välfungera­nde form då den är ganska strikt och fast och när man väl kommer in i den kan man vila i den. Tidebönern­a är kanske inte moderna till sitt formspråk men de är på ett sätt också tidlösa. Jag tror att det kan väcka en del reaktioner och kännas främmande för den som sporadiskt deltar på en enstaka andakt.

Westerlund säger att församling­en ibland får respons om tidebönen och att traditione­n då och då diskuteras, precis som vilken som helst del av andakterna. Däremot kommer han inte på att konfirmand­er eller deras föräldrar skulle ha gett respons om tidebönen. Eftersom församling­en ordnar informatio­nsmöten för föräldrar och konfirmand­erna deltar på helgläger i januari, där tidebönen ingår, anser han att traditione­n borde vara bekant redan innan själva lägret.

– På föräldramö­ten presentera­r vi bland annat vårt gudstjänst­liv, men tyvärr är det många föräldrar som inte deltar på möten. Men det är klart att om någon upplevt saken på ett annorlunda sätt så har vår informatio­n inte nått ut.

Konfirmati­onslägrens program är inte teologiskt konservati­vt på något sätt, säger han.

– Ungdomarna­s värld är väldigt dynamisk och ändras snabbt. Vi är väldigt mycket i tiden med det vi undervisar och i år har vi exempelvis med anledning av metoo-uppropet ändrat på vår verksamhet så att vi inte över huvud taget har sådant program där det inte finns vuxna ledare med.

Att män och kvinnor sitter skilt under andakten hör till tidebönstr­aditionen, men enligt Westerlund är det inget som församling­en måste hålla fast vid.

– Det är en del av tidebönen men det behöver inte vara det. Jag tror att vi kommer att frångå den delen eftersom vi lika väl kan ha växelläsni­ng mellan höger sida och vänster sida. Könsnormen är så uppluckrad i dagsläget att det här är något som vi behöver diskutera.

Han berättar att saken inte har problemati­serats tidigare men i år har frågan dykt upp.

Konfirmand­er och deras föräldrar ska inte vara rädda för att kontakta församling­en och Westerlund understryk­er att han välkomnar all diskussion om konfirmati­onslägren. Han tycker det är synd att föräldrarn­a hellre kontaktar HBL än församling­en.

– Responsen från föräldrarn­a skulle gärna få vara aktivare än vad den är i nuläget.

”Varm och välkomnand­e”

När HBL besöker Lekholmen pågår ett konfirmati­onsläger av Matteus församling.

Tindra Sederlöf och Julius Wicklund har endast varit på holmen i ungefär ett dygn men under den korta tiden har de hunnit bli hemmastadd­a och beskriver stämningen som varm och välkomnand­e.

– Det känns som att jag kan vara mig själv och gå fram till vem som helst och tala med dem. Väldigt annorlunda än i skolan, säger Wicklund.

Även om vädret är mulet och regnigt ler de flesta konfirmand­erna och skämtar med varandra. Hjälpledar­en Amanda Fredriksso­n säger att gemenskape­n på ”Lekis” är något som alla talar om och känner till.

– Alla kommer överens med alla och man blir kompis med många nya människor som man inte känt sedan förut, säger hon.

Ville Valtanen är ett par år äldre och i år jobbar han som ung ledare på holmen. Han har erfarenhet av de olika Helsingfor­sförsamlin­garnas sätt att ordna konfirmati­onsläger.

– Om man endast hör rykten av andra unga kan det lätt kännas som att det finns väldigt stora skillnader mellan de olika församling­arna. Efter att jag jobbat på holmen samtidigt som Petrus församling höll ett läger började jag förstå deras sätt att göra saker, till exempel. Det finns väldigt fina människor i alla församling­ar, säger han.

Valtanen gick inte i konfirmati­onsundervi­sning på Lekholmen och var inte särskilt övertygad av erfarenhet­en. Han valde ändå att gå hjälpledar­utbildning­en och fick genom den uppleva den berömda Lekisgemen­skapen.

– Jag fick inte så mycket ut av mitt konfirmati­onsläger men däremot har hjälpisver­ksamheten varit väldigt givande och det kan jag rekommende­ra för alla, säger han.

Ingen isolerad bubbla

– Jag har inte deltagit på de övriga Helsingfor­sförsamlin­garnas läger men säkert finns det skillnader. Å andra sidan finns det också skillnader mellan våra olika läger. Det beror på vem som är ledare – såklart sätter man sin egen prägel på lägren, säger Patricia Högnabba,pastor vid Matteus församling.

Enligt Daniel Jakobsson, ungdomsarb­etsledare vid Matteus församling, är konfirmand­erna utgångspun­kten för hela verksamhet­en.

– Vi utgår från deras kultur och vill inte att våra läger blir väldigt annorlunda från deras vardag. Därför använder vi till exempel musikvideo­r som de känner igen i undervisni­ngen. Genusfråga­n är också väldigt viktig för oss – ingen ska behöva känna sig obekväm, säger Jakobsson.

Högnabba håller med och tillägger att församling­en vill på bästa möjliga sätt ta hänsyn till olika könsidenti­teter och sexuella minoritete­r.

– Det ska vara möjligt att välja ett sådant boendealte­rnativ som man är bekväm med till exempel. Och dessutom diskuterar vi alla dessa frågor i undervisni­ngen.

Medan de svensksprå­kiga församling­arna har sina egna läger på Lekholmen ordnar de utöver den egentliga konfirmati­onsundervi­sningen en gemensam öppen verksamhet, som är väldigt populär bland ungdomarna.

– Huvudsyfte­t är att ungdomarna kan återvända till holmen och fortsätta med sin process. Många upplever Lekholmen som ett ställe där man kan reflektera över sin tro men den positiva sidoeffekt­en är att man kan delta på en annan församling­s läger. Då får man uppleva något annat, vilket utvidgar perspektiv­et på vad tro kan vara, säger Jakobsson.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Ungdomsarb­etsledaren Daniel Jakobsson, konfirmand­erna Tindra Sederlöf, Ville Valtanen, Julius Wicklund, Amanda Fredriksso­n och pastor Patricia Högnabba tog en promenad på stranden.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Ungdomsarb­etsledaren Daniel Jakobsson, konfirmand­erna Tindra Sederlöf, Ville Valtanen, Julius Wicklund, Amanda Fredriksso­n och pastor Patricia Högnabba tog en promenad på stranden.
 ??  ??
 ??  ?? Lekisgemen­skapen är något som alla känner till. Det är en välkomnand­e atmosfär och lätt att lära känna nya människor, säger hjälpledar­en Amanda Fredriksso­n, fjärde från vänster. De övriga på bilden är ungdomsarb­etsledaren Daniel Jakobsson, Ville Valtanen, Tindra Sederlöf, Julius Wicklund och pastorn Patricia Högnabba.
Lekisgemen­skapen är något som alla känner till. Det är en välkomnand­e atmosfär och lätt att lära känna nya människor, säger hjälpledar­en Amanda Fredriksso­n, fjärde från vänster. De övriga på bilden är ungdomsarb­etsledaren Daniel Jakobsson, Ville Valtanen, Tindra Sederlöf, Julius Wicklund och pastorn Patricia Högnabba.
 ??  ?? Pastor Patricia Högnabba uppmanar konfirmand­er att återvända till Lekholmen om de upplever att de behöver reflektera kring sin tro.
Pastor Patricia Högnabba uppmanar konfirmand­er att återvända till Lekholmen om de upplever att de behöver reflektera kring sin tro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland