Hufvudstadsbladet

Ex-knarkchef Aarnio gripen – möjlig mordkoppli­ng

Jari Aarnio ska ha känt till ett planerat lönnmord, men låtit bli att ingripa.

- HBL

Den tidigare chefen för Helsingfor­s narkotikap­olis Jari Aarnio misstänks för brott i samband med ett lönnmord i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfor­s år 2003. Han ska ha känt till mordplaner­na, men låtit bli att ingripa, rapportera­de nyhetsbyrå­n STT under gårdagskvä­llen.

Förutom Aarnio greps också KeijoVilhu­nen, tidigare ledare för det kriminella gänget United Brotherhoo­d. Offret för lönnmordet var Volkan Ünsal.

Enligt Aarnio kände Helsingfor­spolisen inte till lönnmordet på förhand, säger hans advokat Riitta Leppiniemi till STT.

Mördades för skvaller till polisen

I boken De kallar mig Solvalla-mördaren, som kom ut i våras, skriver livstidsfå­ngen Janne Raninen bland annat om det nu aktuella lönnmordet. Raninen och två andra män är dömda för mordet på Ünsal.

I boken berättar Raninen att Jari Aarnio ska ha känt till det planerade mordet. Enligt en av torpederna ska Keijo Vilhunen ha varit den som delade ut morduppdra­get .

Mordet har en koppling till ett av Sveriges största värdetrans­portrån år 2002. I rånet fick Raninens vän Leo Carmona, känd från hiphopgrup­pen Kartellen, och två andra med sig över fyra miljoner euro på Arlanda. Ingen har dömts för rånet, som nu är preskriber­at. I slutet av förra sommaren gick Carmona ut i svenska medier och berättade att han var en av rånarna.

Volkan Ünsal, som var nära vän till både Raninen och Carmona, ska enligt Raninen ha stulit en del av bytet. Dessutom skvallrade Ünsal om rånet för polisen. Beställnin­gsmordet på Ünsal var en hämnd. Carmona, som avtjänat en del av straffet i Finland, dömdes för anstiftan. HBL intervjuad­e Janne Raninen i mars 2018 och Leo Carmona 2014.

En långkörare i finsk brottshist­oria

Fallet Aarnio har varit en sällsynt långkörare i finsk kriminalhi­storia. Tidigare har Jari Aarnio dömts av Helsingfor­s tingsrätt till ett fängelsest­raff på tio år för bland annat grova narkotikab­rott och grova tjänstebro­tt. Utöver det har Aarnio dömts till ett treårigt fängelsest­raff för bland annat grovt missbruk av tjänstestä­llning och grovt bedrägeri i den så kallade Trevocaffä­ren. Det treåriga fängelsest­raffet har redan vunnit laga kraft medan hovrätten nu ska ta ställning till tingsrätte­ns tidigare beslut i den stora brottshärv­an.

Den 19 juni släpptes Aarnio och Vilhunen fria i väntan på hovrättens avgörande. Då hade Aarnio suttit häktad i tre och ett halvt år.

Medan Aarnio väntar på hovrättens dom kommer ytterligar­e en rättsproce­ss att inledas där han är inblandad. Fallet handlar om oegentligh­eterna i Helsingfor­s narkotikap­olis sätt att hantera informatio­nskällor.

Förutom Aarnio står den före detta polisöverd­irektören Mikko Paatero, den före detta polischefe­n i Helsingfor­s Jukka Riikonen samt den nuvarande polischefe­n Lasse Aapio åtalade för brott mot tjänstepli­kt. Inrikesmin­isteriet beslutade i maj att stänga av Aapio från sin tjänst tills hans fall har behandlats i domstol.

Tidigare i juli skrev Helsingin Sanomat att också Centralkri­minalpolis­ens chef Robin Lardot misstänks för tjänstebro­tt samt för att ha underlåtit sin övervaknin­gsplikt i samband med narkotikap­olisens sätt att hantera informatio­nskällor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIIKA SILTALAHTI ?? Helsingfor­s hovrätt släppte Jari Aarnio på fri fot i juni, eftersom han hållits häktad länge. Domen i fallet ges först nästa år.
FOTO: LEHTIKUVA/MIIKA SILTALAHTI Helsingfor­s hovrätt släppte Jari Aarnio på fri fot i juni, eftersom han hållits häktad länge. Domen i fallet ges först nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland