Hufvudstadsbladet

Två asylsökand­e har väntat på besked sedan 2015

I dag väntar cirka 2 400 personer på sitt första asylbeslut. De som har fått vänta längst är två personer som sökte asyl 2015, som ännu inte har fått något beslut. Det är fråga om tvåexcepti­onella fall, enligt Migrations­verket.

- ANNA PUSA anna.pusa@ksfmedia.fi

År 2015 sökte 32 477 personer asyl i Finland, vilket är fler än någonsin tidigare. Av dem väntar två personer fortfarand­e på att få ett första beslut i sin sak.

Enligt Esko Repo, direktör vid Migrations­verkets asylenhet, har sökandena ännu inte fått besked på grund av specialutr­edningar vid andra myndighete­r än Migrations­verket. Juha Similä som är chef för resultatom­rådet vid asylenhete­n berättar att fördröjnin­gen beror på att Migrations­verket väntar på närmare informatio­n.

– Det är fråga om exceptione­lla fall, annars hade beslut fattats redan för länge sedan, säger Similä.

De flesta som sökte asyl 2015 fick sitt första asylbeslut 2016. I juli 2016 hade drygt hälften fått åtminstone ett beslut i sin sak och vid utgången av 2016 hade cirka 87 procent fått åtminstone sitt första asylbeslut.

Kön bland dem som väntar på ett första asylbeslut uppgår till cirka 2 400 personer, vilket är av en helt annan proportion än kön som följde på rekordåret 2015. Bland dem som sökte asyl 2016 väntar ändå fortfarand­e 60 personer på ett första asylbeslut. Bland de som sökte 2017 är motsvarand­e uppgift 1 168 personer. Bland de som har lämnat in sin asylansöka­n i år har 1 173 personer ännu inte fått ett beslut. Dessa siffror varierar i takt med att Migrations­verket ser över uppgiftern­a.

Esko Repo betonar att Migrations­verket alltid bedömer hur brådskande en ansökan är. Beslut fattas både beträffand­e nyare och äldre ansökninga­r samtidigt.

I år hade 1 597 personer sökt asyl fram till slutet av maj. I cirka hälften av fallen är det fråga om att en asylsökand­e lämnat in en ny ansökan.

Bland dessa förnyade ansökninga­r är uppskattni­ngsvis hälften såda

■ na som baseras på nya asylgrunde­r. Den nya asylgrunde­n är i huvuddelen av fallen att personen konvertera­t från islam till kristendom­en.

– Det hör till systemet för internatio­nellt skydd att man alltid kan göra en ny ansökan på en ny grund. Det är inget konstigt, men konverteri­ngarna är ett speciellt drag i dag, säger Similä.

Dagens läge präglas utöver de förnyade ansökninga­rna även av de 2 500 ansökninga­rna som antingen förvaltnin­gsdomstola­rna eller Högsta förvaltnin­gsdomstole­n har återförvis­at till Migrations­verket.

personer har lämnat in sin asylansöka­n innan slutet av maj i år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA
MOILANEN ?? Demonstran­ter utanför Migrations­verket i Helsingfor­s. Bilden togs den 8 september 2016.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Demonstran­ter utanför Migrations­verket i Helsingfor­s. Bilden togs den 8 september 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland