Hufvudstadsbladet

Med värmen kommer algerna

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

Det är varmt i hela landet både den här och nästa vecka. Dagstemper­aturen är högre än 20 grader på många håll och svaga vindar utlovas. Det innebär perfekta väderförhå­llanden för alger.

– Alger tycker precis lika mycket om fint väder som vi människor. Då det är bra badväder kommer algerna fram, säger forskare Sirpa Lehtinen vid Miljöcentr­alen.

Förra veckan kom algblomnin­gen i gång på allvar. Blågröna alger har observerat­s på många håll i landet, både i sjöar och hav. Och nu verkar dessutom det varma vädret fortsätta.

Nästa vecka kan vi få njuta av sommarens varmaste dagar då det kan vara upp till 30 grader i södra och mellersta delarna av landet.

– Värmen är avgörande för algblomnin­gen, men vinden spelar nästan en ännu större roll. Om det är vindstilla bildas sammanhäng­ande algmattor som sedan försvinner när det blåser.

Enligt Lehtinen varierar algläget mycket just på grund av vinden. I en stillaståe­nde vik kan det finnas mycket alger, medan de på öppet vatten försvinner.

– Det kan till och med variera vid din egen strand. På morgonen kan det till exempel finnas mycket alger medan allt kan vara bortblåst på kvällen.

Enligt Lehtinen är det ändå viktigt att komma ihåg att det kan finnas alger i vattnet trots att de inte syns på ytan. Till och med i fjol då det var en rätt kylig sommar fanns det alger i vattnet trots att de inte syntes så bra. I fjol ledde de höga halterna av näringsämn­en i havsvattne­t däremot inte till kraftiga blomningar eftersom det var en så kall sommar.

I år är risken för omfattande blomningar av blågröna alger aningen mindre än under de två senaste åren eftersom algerna har tillgång till färre näringsämn­en. Hur mycket alger det finns i vattnen i år är ändå svårt att förutspå.

– Algblomnin­gen brukar komma i gång just den här tiden. Trots att mängden varierar lite från år till år är variatione­n inte så värst stor, säger Lehtinen.

Vid Miljöcentr­alen håller man koll på hela landets algblomnin­g med hjälp av vattenprov­er och observatio­ner som frivilliga regelbunde­t skickar in. Även gränsbevak­ningsväsen­det skickar in rapporter.

Dessutom är en del fartyg försedda med Miljöcentr­alens utrustning.

Värmen är avgörande för algblomnin­gen, men vinden spelar nästan en ännu större roll. Sirpa Lehtinen Miljöcentr­alen

På några fartyg som reser mellan Helsingfor­s, Stockholm, Helsingfor­s och Travemünde finns ett hål där vattnet kan strömma in och passera olika mätapparat­er. Dessutom tar fartygen vattenprov­er då det passerar vissa områden.

De personer som regelbunde­t skickar in algobserva­tioner till Miljöcentr­alen tar inga prover utan tittar bara och meddelar centralen vad de ser.

– Det kan vara svårt att veta vad som är blågröna alger, men alla som skickar in observatio­ner har blivit informerad­e om hur man kan bedöma om det är frågan om blågröna alger eller inte, säger Sirpa Lehtinen.

Utöver de regelbundn­a observatio­nerna tar Miljöcentr­alen även emot enstaka observatio­ner om blågrönalg­er på sin webbplats där man också kan följa med algläget i hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland