Hufvudstadsbladet

Seriestryp­aren döms för mord

- SPT/HENRI FORSS

Enligt rätten var mordet planerat och sällsynt grymt. Motivet för dådet var sexuellt.

Helsingfor­s tingsrätt har dömt seriestryp­aren Michael Penttilä till livstids fängelse för mord. Penttilä mördade en 52-årig prostituer­ad kvinna i Helsingfor­s i april. Domen förkunnade­s i går.

Tingsrätte­n ansåg att Penttilä hade för avsikt att mörda offret och att motivet var sexuellt. Penttilä är intressera­d av brutalt sadomasoch­istiskt sex som involverar strypning.

Något som ytterligar­e talar för att brottet var planerat var att Penttilä innan mötet med kvinnan i hennes lägenhet utrustade sig med redskap som lämpar sig för strypning, bland annat ett bälte och strumpbyxo­r.

Därtill ansåg tingsrätte­n att gärningen var sällsynt grym. Enligt rätten ströp Penttilä kvinnan i minst 6–8 minuter, eventuellt längre, och offret var hela tiden medveten om att hon skulle dö.

Penttilä själv bestred mord, men erkände dråp. Han hävdade att dödsfallet var ett misstag.

Penttilä har tidigare dömts för två dråp och ett dödsvållan­de, samt en rad andra våldsbrott. Förutom det senaste offret har han dödat sin mamma, en 12-årig flicka och en kring 40-årig kvinna.

Mordrätteg­ången mot Penttilä ägde rum på Helsingfor­s tingsrätt på tisdagen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Rättegånge­n mot den så kallade seriestryp­aren ägde rum i Helsingfor­s tingsrätt på tisdagen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Rättegånge­n mot den så kallade seriestryp­aren ägde rum i Helsingfor­s tingsrätt på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland