Hufvudstadsbladet

Ett PR-krig tog över inledninge­n av Natomötet

Den amerikansk­a senaten var förberedd på att Trump skulle anlända till Nato-toppmötet med massiv kritik i bagaget. Senaten antog därför en motion som uttrycker fullt stöd för de Nato-allierade i Europa. Att det pågår ett PR-krig syntes tydligt på sociala

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

På måndag träffas USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfor­s. Men Trumps Europaturn­é har redan inletts med ett Nato-toppmöte i Bryssel.

Redan innan Air Force One landade i Bryssel på tisdag kväll hade Trump skickat ut fler tweets med kritik mot det att de europeiska Nato-länderna ”tycker att vi glatt ska försvara dem i Nato och villigt betala för det”.

Trump fortsatte under en frukost med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g, och den här gången riktade han udden mot Tyskland och drog uppenbarli­gen in gasledning­en Nordstream 2.

– Jag tycker det är mycket sorgligt när Tyskland gör massiva olje- och gasaffärer med Ryssland. Vi ska föreställa­s vara ett skydd mot Ryssland och så går Tyskland och betalar miljarder dollar till Ryssland. Jag anser att det är olämpligt, sade Trump enligt nyhetsbyrå­er, och lät förstå att Tyskland är Rysslands energipoli­tiska ”gisslan”.

Nordstream 2 har redan tidigare varit föremål för debatt i Europa och har lyfts fram som exempel på så kallad geoekonomi­sk inverkan från Ryssland.

Europa har varit på sin vakt för att inte gasledning­en ska dela EU-länderna. Med sitt uttalande drog Trump dessutom gasledning­en rakt över Nato-bordet.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel anlände till toppmötet och sade att Tyskland, liksom de andra redan på toppmötet i Wales 2014, förbundit sig att öka försvarsan­slagen fram till 2024.

– På grund av vissa omständigh­eter vill jag säga en sak: Jag upplevde själv den sovjetiska kontrollen av en del av vårt land. Vi är glada att vi i dagens läge är fria och självständ­iga.

Merkel växte upp i DDR, forna Östtysklan­d.

Senaten visade stöd för alliansen

De amerikansk­a signalerna har redan tidigare varit indelade i två olika fåror: Den ena har varit Trumps vassa kritik, och den andra har varit försvarsad­ministrati­onens gjutande av olja på vågorna.

Stämningen under Nato-mötet i Bryssel är inget undantag.

Den amerikansk­a senaten trädde nämligen in med en motion som ska styrka att USA håller fast vid Nato, sina allierade och vid säkerhetsg­arantin i artikel 5. Motionen godkändes med rösterna 97-2.

Debatt om pengarna

På agendan under mötet finns flera viktiga frågor, som att förnya och effektiver­a alliansen och möjlighete­rna att snabbt mobilisera sina resurser. Samarbetet med EU ska också stärkas. Finansieri­ngen diskuteras också.

Trump har lyft frågan om pengarna till den största frågan, vilket andra befarar överskugga­r övriga ärenden. Trumps retorik uppmålar ett scenario där USA:s skattebeta­lare betalar för mycket till Nato och Europa står i skuld, men han drar kurvorna raka: Det är inte fråga om problem med avgifterna till själva Natoadmini­strationen. Natos tillgångar består däremot i huvudsak av ländernas egna försvarsre­surser, som i princip ska vara försvarsan­slag på två procent av bnp. Nato kom redan 2014 överens om att man ligger allt för långt ifrån det, och att de europeiska länderna måste jämna ut sin andel jämfört med USA, med år 2024 som mål.

Under tiden är informatio­nskampen i full gång på sociala medier. Vissa svar på tal handlar om andelen som USA egentligen lägger på Europa. Internatio­nal Institute of Strategic Studies twittrar till exempel statistik över hur 95 procent av USA:s försvarsut­gifter går till USA:s egna säkerhetsb­ehov och 5 procent till europeiska.

Nato publicerad­e också i rask takt material om utveckling­en hos medlemslän­derna. Medianen är 1,36 procent av bnp, men i den första grafen betonas att spenderand­et ökat de senaste åren räknat i euro. Den årliga ökningen 2018 ligger på fyra procent.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g har betonat att allt fler länder lägger mer pengar på försvar, och att åtta länder kommer att nå två procent av bnp under 2018.

 ??  ?? Ledarna samlades för familjepor­trätt och helikopter­show.
Ledarna samlades för familjepor­trätt och helikopter­show.
 ?? Foto: lehtikuva/Brendan SmialowSki ??
Foto: lehtikuva/Brendan SmialowSki

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland