Hufvudstadsbladet

Familjer återförena­s i USA

Med tårar i ögonen och leende läppar återförena­des asylsökand­e Walter Armando Jiménez Meléndez från El Salvador med sin fyraårige son Jeremy i förrgår. Då hade de varit åtskilda i sex veckor. – Jag visste inte var han var, om han åt eller hur de behandlad

-

I förrgår gick den tidsfrist ut som den federala domaren Dana Sabraw gett USA:s regering för att återförena 63 barn under fem års ålder med sina föräldrar. Jeremy var en av de 63 från migrantfam­iljer som tagit sig till i USA.

Sabraw säger att han inte tänker ge några uppskov på de datum som fastställd­es för två veckor sedan. Ytterligar­e 2 000 barn ska återförena­s med sina släktingar före den 26 juli.

Regeringen har bett Sabraw att förlänga tidsfriste­rna eftersom man säger sig behöva tid bland annat för dna-tester och för att granska föräldrar.

– Vi har räddat barns liv genom att hålla dem borta från riktigt onda människor, har USA:s hälsominis­ter Alex Azar sagt till CNN.

USA:s president Donald Trump har avfärdat frågor om den missade tidsfriste­n.

– Säg till folk att inte komma till vårt land illegalt. Det är lösningen, säger han.

Men inte alla som separerats från sina barn har korsat gränsen olagligt. Exempelvis Jiménez Meléndez tog sig tillsamman­s med sonen till en gränsposte­ring och sökte asyl.

President Donald Trump stoppade efter en kritikstor­m praxisen att skilja barn från föräldrarn­a, vilket var en konsekvens av regeringen­s ”nolltolera­ns” mot illegal migration.

 ?? Cory morSe
Foto: tt/aP/ ?? Ever Reyes Mejia återförena­des med sin tre år gamla son i Grand Rapids på tisdagen.
Cory morSe Foto: tt/aP/ Ever Reyes Mejia återförena­des med sin tre år gamla son i Grand Rapids på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland