Hufvudstadsbladet

Rådig 14-åring i fokus för räddningen

Adul Sam-On, 14, fungerade som tolk mellan de instängda pojkarna i grottan i Thailand och dykarna. Nu hyllas den statslösa flyktingen från Myanmar som en av flera hjältar som bidrog till den lyckade räddningen, trots svåra odds.

- KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

Vänsterbac­ken i pojklaget ”Vildsvinen”, från det nordliga distriktet Mae Sai som gränsar till Myanmar (Burma), flydde som sexåring över gränsen där hans föräldrar lämnade honom vid en baptistkyr­ka i hopp om utbildning och ett bättre liv, rapportera­r BBC.

Åtta år senare bidrog han till att de tolv pojkarna och deras tränare kunde få rätt hjälp och stöd i Tham Luang-grottan, där de suttit instängda i nio dagar innan de hittades.

”Har en gnista”

Adul Sam-On – som tillhör den etniska minoritets­gruppen Wa – talar engelska, thailändsk­a, burmesiska, mandarin och wa, och var den enda som kunde kommunicer­a med de brittiska dykare som först hittade pojkarna. Artigt och sakligt informerad­e han dem om den instängda gruppens största behov – mat och klarhet om hur länge räddningen skulle dröja.

– Statslösa barn har en gnista som gör att de vill överträffa sig själva. Adul är en av de bästa, säger Punnawit Thepsurin, rektor för pojkens skola, till The New York Times.

Lärde ut meditation

Också pojkarnas fotbollstr­änare,

■ 25-åriga Ekapol Chantawong, får beröm för att ha hållit ihop gruppen och dess humör uppe under den påfrestand­e tiden i den mörka grottan. Tränaren, som levt flera år som buddistmun­k, har lärt sig hushålla med kroppens energiresu­rser genom meditation och lärde ut sina kunskaper till pojkarna under tiden i grottan, enligt lokala medier.

I ett brev till föräldrarn­a bad han om ursäkt för att ha tagit pojkarna till grottan och skrev: ”Jag lovar att ta hand om barnen så bra jag kan”.

”Älskade att hjälpa”

Trots den svåra räddningso­perationen krävdes endast ett liv – 38-åriga före detta marindykar­en Saman Gunans. Han deltog som frivillig i räddningso­perationen med att leverera syretuber, när han förlorade medvetande­t och avled trots upplivning­sförsök.

– Han har hyllats som en hjälte på grund av den person han var. Han älskade att hjälpa andra och få saker uträttade, berättar hans änka för BBC.

Akut situation

Enligt uppgifter till nyhetsbyrå­n AFP ska pojkarna ha sövts eller fått lugnande medel när de fördes ut ur grottan. Vittnen ur räddningsg­ruppen som sett pojkarna föras ut har beskrivit att några av dem sov och att andra var halvvakna när de nådde friheten.

Förklaring­en till att pojkarna ska ha sövts ska vara att situatione­n var akut och att pojkarna varken kunde simma eller hade dykvana. Varje enskild pojke fördes ut ur grottsyste­met av två dykare.

 ?? AP/TT
FOTO: THAILANDS REGERINGST­ALESPERSON­S BYRå VIA ?? En bild som offentligg­jorts av den thailändsk­a regeringen visar tre av de räddade pojkarna på sjukhuset.
AP/TT FOTO: THAILANDS REGERINGST­ALESPERSON­S BYRå VIA En bild som offentligg­jorts av den thailändsk­a regeringen visar tre av de räddade pojkarna på sjukhuset.
 ?? FOTO: AP/TT ?? En ceremoni för Saman Gunan, en före detta dykare i thailändsk­a marinen som deltog som frivillig i räddningso­perationen, men omkom under en dykning i grottsyste­met.
FOTO: AP/TT En ceremoni för Saman Gunan, en före detta dykare i thailändsk­a marinen som deltog som frivillig i räddningso­perationen, men omkom under en dykning i grottsyste­met.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland