Hufvudstadsbladet

Vi måste värna om välfärden

- VERONICA KALHORI Esbo

SAMHäLLE Det nordiska välfärdssa­mhället har byggts med hårt och långsiktig­t arbete. Det är just den här nordiska välfärdsmo­dellen som många andra samhällen eftersträv­ar. Finland är känt bland annat för sitt goda skolsystem och andra offentliga servicetjä­nster. Enligt en färsk rapport är Finlands social- och hälsovårds­tjänster de bästa i hela Europa. Allt det här säger rätt mycket om det välfärdssy­stem som vi har, det är värt att vara stolt över.

Människors lika värde och lika rättighete­r är vad välfärden i grund och botten handlar om. Grundprinc­ipen är att ta hand om de svaga och mest utsatta, men välfärdssy­stemet gynnar i själva verket alla i samhället.

Den nuvarande regeringen har haft som mål att skrota välfärdssy­stemet och genomföra privatiser­ingar av offentliga servicetjä­nster och till och med national egendom. Man menar att reformerna effektivis­erar dessa tjänster och tillgängli­gheten av dem. Samtidigt har regeringen drivit en nedskärnin­gspolitik som skadar de mest utsatta i samhället, såsom barnfamilj­er, pensionäre­r och studerande­n.

Regeringen­s politik är oansvarig och har katastrofa­la konsekvens­er. Vi kommer att vara i samma situation som i USA om regeringen­s dröm om ett välfärdssa­mhälle till ett välgörenhe­tssamhälle förverklig­as. Ett sådant välgörenhe­tssamhälle där de svaga och mest utsatta måste tigga för att kunna överleva, mindre bemedlades barn inte kan gå i skolan och skaffa sig kunskap och utbildning, och där sjuka människor inte alls har råd att gå till läkare eller köpa mediciner.

Vill vi ha ett välgörenhe­tssamhälle? Svaret ska vara absolut nej! Vårt samhälle genomgår en fas som är full av ökade inkomstski­llnader, fattigdom, marginalis­ering och ojämlikhet. Brödköer är redan ett bra exempel på denna utveckling. Och folk som måste välja mellan mat och medicin får inte glömmas, eftersom också sådana människor existerar i vårt samhälle.

Privatiser­ing av offentliga tjänster och skrotning av välfärdssy­stemet är inte lösningar på effektivit­etsproblem. Na- turligtvis kompletter­ar privata tjänster offentliga tjänster och de får finnas inom ramen för rimlighet. Men det får inte betyda att man får skada välfärdssa­mhället. Det skulle leda till ojämlikhet, vilket är svårt att åtgärda. Var och en bör också i fortsättni­ngen ha tillgång till god utbildning och kvalitativ hälsovård. Var och en bör ha rätt till ett skäligt uppehälle. Dessa är välfärdssa­mhällets grundpelar­e, så låt inte någon skada dem. Vi måste värna om välfärden så att var och en har det bra och känner sig trygg i sin tillvaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland