Hufvudstadsbladet

Firande Frankrike drömmer om nytt VM-guld

Två decennier av guldtorka kan nå sitt slut när Frankrike spelar VM-final i fotboll på söndag. Semifinals­egern mot Belgien innebar ett idylliskt firande i Paris, där VM-guldet spelades hem 1998, men dramatik i Nice.

- SPT-TT/DAVID HJORTER

På Zinedine Zidane-manér nickade mittbacken Samuel Umtiti in matchens enda mål och avgjorde tisdagskvä­llens VM-semifinal mot Belgien i S:t Petersburg, Ryssland.

Landslagss­pelarna grät på innerplan samtidigt som känslorna svämmade över även i hemlandet. På paradgatan Champs-Élysées i huvudstade­n Paris befann sig omkring 200 000 människor för att fira 1–0-segern och den säkrade platsen i söndagens VM-final på Luzjniki-stadion i Moskva.

27 skadade

Vid stadshuset i Paris såg omkring 20 000 personer matchen på stor- bildskärm och efter segern blandades tonerna av franska nationalså­ngen ”Marseljäse­n” med hejarop och tutande från bilar, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Samtidigt som franska flaggor vajade och viftades från var och varannan balkong.

I Nice så var firande inte lika idylliskt. 27 personer skadades när panik utbröt efter att flera smällare tänts av innan semifinale­ns slut, enligt Reuters. Stämningen i staden på franska Rivieran är spänd efter att 86 personer dödats vid ett terroratte­ntat för två år sedan.

– De flesta av skadorna är skärsår eller blåmärken efter att människor ramlat, säger talesperso­nen Jean-Gabriel Delacroix om tisdagens händelse, enligt Reuters.

Zidane hyllade

Frankrikes herrlandsl­ag är i final för första gången sedan strafflägg­ningsförlu­sten mot Italien i Berlin för tolv år sedan, och har chansen att ta sitt första VM-guld sedan 3–0-segern mot Brasilien i finalen på Stade de France i Paris 1998.

– Vi ska uppleva vårt eget ”98” nu, säger 17-åriga supportern Lea till AFP.

– Jag var i tonårsålde­rn 1998, det var en av de vackraste kvällarna i mitt liv. Vi ska reprisera den på söndag, säger 36-årige Sebastien.

Då avgjorde mittfältsd­irigenten Zinedine Zidane med två nickmål, varav det första alltså inte var helt olikt Umtitis. Nationalik­onen, som även gjorde ett mål och blev utvisad efter en omtalad skallning på Italiens Marco Materazzi vid finalen 2006, hyllade årets franska VM-lag med applåder på sitt Instagramk­onto efter semifinals­egern.

Frankrikes president Emmanuel Macron var på plats när finalplats­en säkrades i S:t Petersburg och säger till nyhetsbyrå­n AFP att han återvänder till Ryssland för VM-finalen där antingen Kroatien eller England väntar.

”Att vinna en final mot England vore storslaget. Men att förlora mot dem vore helt fruktansvä­rt, så därför hoppas jag på Kroatien”, skriver franske Twitter-användaren Antoine, enligt Reuters, inför onsdagens andra semifinal.

 ?? FOTO: AP PHOTO/JEAN-FRANCOIS BADIAS ?? Fransmän jublade utanför Paris stadhus, Hotel de vill, under Frankrikes 1–0-seger mot Belgien.
FOTO: AP PHOTO/JEAN-FRANCOIS BADIAS Fransmän jublade utanför Paris stadhus, Hotel de vill, under Frankrikes 1–0-seger mot Belgien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland