Hufvudstadsbladet

Idrottspro­filer stöttar Semenya

- HBL–SPT–TT/EMELIE FREDRIKSSO­N

64 idrottare, däribland Billie Jean King, Abby Wambach – och svenska landslagsm­ålvakten i fotboll Hedvig Lindahl, har skrivit under ett öppet brev till internatio­nella friidrotts­förbundet, IAAF, som de anklagar för diskrimine­ring.

1 november i år sänks gränsen för det tillåtna testostero­nvärdet för kvinnliga medeldista­nslöpare, vilket drabbar bland annat världslöpa­ren på 800 meter, Caster Semenya, och indiskan Dutee Chand.

De kommer behöva ta medicin för att sänka sina halter av det manliga könshormon­et, som de har naturligt väldigt höga värden av.

Nu backas de av 64 idrottspro­filer i ett öppet brev. De uttrycker sin oro över reglerna som de tycker diskrimine­rar kvinnor, en enligt dem redan utsatt grupp inom idrotten, och uppmanar att IAAF upphäver reglerna.

”Ingen kvinna ska tvingas att ändra på sin kropp för att tävla i sport”, skriver profilerna om de nya reglerna för hur mycket testostero­n en kvinnlig löpare får producera.

Bland dem som skrivit under brevet finns tennislege­ndaren Billie Jean King, fotbollspe­laren Abby Wambach, hockeyspel­aren Meghan Duggan och svenska fotbollsmå­lvakten Hedvig Lindahl. Hon är ambassadör för Athlete Ally Community som tillsamman­s med Women’s Sports Foundation står bakom brevet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland