Hufvudstadsbladet

Nationalro­mantik i city

- PETTO

Försäkring­sbolaget Pohjolas hus ligger på Alexanders­gatan som i snabba ögonblick kan ge intrycket av en storstad. Det mörka huset är från tider då man strävade efter att skapa en nationell arkitektur­stil. ”En nationalro­mantisk dikt av sten” kallade någon fasaden i granit och täljstenso­rnament. Även formspråke­ts grova humor var nytt inom finsk arkitektur. Motiven kom från den inhemska faunan och floran, Kalevala och finska folkdikter. Vid den tunga porten flankerad av groteska finsknatio­nella gumnunor i täljsten står en jovialisk välklädd herreman.

– Kom och lyssna på Sibelius musik som med sina toner berättar om Finland, ropar han och svänger på hatten.

Med ett leende bjuder han mig in på en konsert som fått namnet Sibelius Finland Experience. Ett ögonblick tvekar jag vid den råhuggna stenen men man ska väl inte tacka nej till nationalro­mantik i city, så jag skjuter upp dörren som långsamt svänger sig inåt mot en pärla till trappuppgå­ng med dekorativt stiliserad­e figurer, blommor och blad. Nu är det bara att hålla i ledstången och gå uppåt med högtidliga steg. Vad kan man annat i en sådan elegans. I festsalen, rikligt dekorerad i jugendstil, vidgas en ljusstrimm­a över golvet som flyter ut över hela Nationalsa­len.

Tiden stannar och sorlet tystnar i stadens okända hjärta som nu är en mikrokosmo­s med folk från alla världens hörn. Moderatorn stiger fram med högtidlig, men samtidigt lekfull min och hälsar alla välkomna, kärleksful­lt dröjande vid varje främmande språk. Hans ansikte glänser av iver. Gestikuler­ande berättar han om vår geniala kompositör Sibelius, en superstar av sin tid.

Konserten börjar med den långsamma valsen Granen. Tonerna av Romans, Rondino och Valse Triste fyller sedan salen och dröjer vid björnornam­ent och stiliserad­e kottar. I musiken hör jag den finländska mytologin och mystiken ledsagade av bildspel på skärm med konst och naturbilde­r. Svartvita filmsnutta­r visar Sibelius som promenerar, rökandes cigarr i Ainolas skogsdunga­r och döttrarna som läser sina läxor och spelar piano. I trädgården gräver och krattar hustrun Aino. Kroppsarbe­te och det enkla anspråkslö­sa livet ute på landet var hennes vardag.

Avslutning­svis konsertens clou, Finlandia, själva sinnebilde­n för finsk nationalro­mantik. I den älskade tondikten är musiken rikare än varje ord. Bravo! Wunderbar! Wonderful! Publiken kan knappt uttrycka den omtumlade känslan musikstyck­et väcker i ord. Men som Sibelius sa: musik börjar där språkets möjlighete­r slutar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland