Hufvudstadsbladet

Cykelfylla hot mot både egen och andras hälsa

Enligt finsk lag är det ett brott att cykla i berusat tillstånd. Trots det anser 42 procent av finländarn­a att det är helt okej att hoppa på cykeln efter flera glas vin.

- SOFIA WESTERHOLM

Trafikskyd­dets enkät från 2017 visar att finländare ställer sig rätt milt till att cykla i berusat tillstånd, till så kallad styrstångs­fylla.

Alkohol har en andel i var tredje cykelolyck­a som lett till personskad­or. Det framgick i Noora Airaksinen, Ilona Nurmi-Lüthje och Peter Lüthjes undersökni­ng av patienter som sökt vård på akutmottag­ningen till följd av en cykelolyck­a.

Siffrorna verkar dock inte avskräcka finländarn­a.

I Trafikskyd­dets enkät uppgav en fjärdedel att de under de fem senaste åren någon gång cyklat i ett berusat tillstånd. 14 procent av dem medgav även att de ofta gör det. Det var heller ingen ovanlighet att hjälmen glömts bort då man hade cyklat alkoholpåv­erkad.

Trafikskyd­dets planerare Jyrki Kaistinen understryk­er ändå att det är en självklarh­et att alkoholen inverkar på cyklistens körförmåga, precis som den inverkar på vilken verksamhet som helst.

Alkohol gör att reaktionsf­örmågan förlängs märkbart och att det blir svårare att kontroller­a både den egna kroppen och cykeln. En alkoholpåv­erkad person är också benägen till att ta större risker än hen kanske skulle ha gjort i ett nyktert tillstånd.

Styrstångs­fylla utgör med andra ord inte en risk bara för cyklisten själv utan även för alla andra som rör sig i trafiken.

Trots finländare­s rätt milda inställnin­g till att cykla efter ett par glas vin, är det straffbart och kan leda till böter eller fängelse i högst tre månader.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/
THEO SKOGBERG ?? Låt cykeln stå parkerad om du är alkoholpåv­erkad. Den så kalllade styrstångs­fyllan är straffbar och inte bara en risk för cyklisten själv utan även för alla andra som rör sig i trafiken.
FOTO: HBL-ARKIV/ THEO SKOGBERG Låt cykeln stå parkerad om du är alkoholpåv­erkad. Den så kalllade styrstångs­fyllan är straffbar och inte bara en risk för cyklisten själv utan även för alla andra som rör sig i trafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland