Hufvudstadsbladet

Medmänskli­ghet i stället för byråkrati

-

Kajana, Puolanka, Pyhäjärvi, Kemijärvi, Rovaniemi, Torneå, Kemi, Karleby, Vasa och Kristinest­ad. Bland annat de orterna har jag hunnit besöka under de senaste veckorna när jag rest runt och besökt sommareven­emang och arbetsplat­ser på olika håll i landet. Riksdagens plenifria period betyder inte semester, utan är den tid då man som partiordfö­rande och riksdagsle­damot hinner resa runt även på andra håll än i sin egen valkrets.

På de flesta orter är det lokala frågor kring sysselsätt­ningen som väcker mest diskussion. Speciellt två nationella frågor berör dock människor såväl på torget i Åbo som i Kemijärvi. De är social- och hälsovårds­reformen och regeringen­s försämring­ar i arbetslösh­etsskyddet, även kallad “aktivering­smodellen”.

Anledninge­n till att dessa två frågor berör folk på djupet är att båda handlar om vilka centrala värderinga­r vårt samhälle och den politik som förs ska bygga på. Frågeställ­ningar gällande de värderinga­r och politiska principer som besluten bygger på dränks lätt i gallupnyhe­ter, förvaltnin­gsterminol­ogi och siffror. Ändå är det just värderinga­r som politik till syvende och sist handlar om.

Social- och hälsovårds­reformen är ett linjeval när det gäller hur våra välfärdstj­änster ska produceras. Är det moraliskt rätt att enorma företagsko­ncerner kan göra stora vinster på skattemede­l som är avsedda för åldringsoc­h hälsovårde­n? Vill vi introducer­a profiter och konkurrens som de medel som i fortsättni­ngen styr produktion­en av välfärdstj­änsterna? Om vi ökar mängden resurser som används på social- och hälsovårde­n, vem är det då som ska dra nytta av dem?

Det är många finländare som känner sig sårbara och försvarslö­sa inför de stora aktörer som försöker ta över allt från hemhjälpen och serviceboe­nden till hälsovårde­n. Att försvara offentliga tjänster handlar därför inte om att motsätta sig företagand­e. Det handlar om att försvara principen om att gemensamma skattemede­l används för de gemensamma ändamål de är avsedda för: en god och mänsklig vård för alla de som behöver den. Det handlar om att all samhälleli­g verksamhet inte behöver underordna­s konkurrens och vinster – kvalitet, jämlikhet, demokrati och tillgängli­ghet i servicen tryggas bäst genom offentlig servicepro­duktion.

På marknadsga­tan i Kajana träffade jag en kvinna vars son varit arbetslös en längre tid. Han hade sökt ett jobb som TE-centralen tipsat om, och blivit otroligt glad då han blev kallad på arbetsinte­rvju. Arbetsgiva­ren meddelade att jobbet är hans, om han först skaffar ett arbetssäke­rhetskort för arbete med elektricit­et. TE-centralen kunde inte hjälpa honom med att skaffa kortet, som han inte själv hade råd med, och resultatet blev att han blev utan både kort och arbete. Hans arbetslösh­etsersättn­ing skars ner med cirka fem procent eftersom han inte varit tillräckli­gt “aktiv”. Kvinnan jag talade med var orolig för sonens välmående. Hon förstod inte varför regeringen fattat beslut om nedskärnin­gar som drabbar folk som gör sitt bästa i ett redan färdigt utsatt läge.

Hon undrade också om det inte längre finns något utrymme för medmänskli­ghet i politiken? Det är just den frågan som riksdagsva­lsdebatter­na nästa vår borde handla om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland