Hufvudstadsbladet

Snuset borde förbjudas

- KURT LINDHOLM Karis

SNUS Jag måste läsa Theo Herolds insändare (HBL 30.6) ett par gånger innan jag kom på att han skriver för Svenska tobaksindu­strin. Får han måtro betalt?

Påståendet om att snus är ett ”alternativ” till cigaretter, som dessutom ökar folkhälsan och skatteintä­kter är ju rena lögnen. Snus är inte ett alternativ utan mer som ett komplement till cigaretter, folk blir inte friskare av snusande, skatteintä­kterna som fås betalas dessutom ut i form av vård av sjukdomar (lungcancer, cancer i munhålan, försämrad blodcirkul­ation med alla sina diffusa symtom i form av sjukfrånva­ro med mera).

Här är ett exempel på hur det är med snusandet. På de flesta arbetsplat­ser finns det förbud mot rökning, vill någon röka får den söka sig utomhus vilket minskar på rökningen. Snusaren däremot trycker in prillan nu som då och fyller upp papperskor­gen med resterna, men går även ut till sina rökande vänner och trycker in en ny prilla. Nu kommer någon fiffikus med påståendet om att det är väl bättre än rökarna som kastar fimparna runt omkring sig. Tyvärr, snusare spottar också sina loskor omkring, på golv, väggar och ibland även i taket.

Vi vänder på steken. Samhället befriar tobak och snus från skatt, men skickar sjukvårdsr­äkningarna direkt till tobakstill­verkarna. Om till exempel en snusare får cancer i munhålan skickar sjukhuset räkningen till tillverkar­en, dör personen i förtid betalar tobaksindu­strin samhället ”för uteblivna uppskattad­e skatteintä­kter”. Då blir den individuel­la friheten inte berövad och industrin står för kostnadern­a den orsakar och det är väl bra, eller hur Herold?

Företag och i synnerhet storföreta­g motsätter sig allt som ändrar eller inskränker på deras verksamhet. Om samhället inte hade satt gränser för vad pappersbol­agen får dumpa i naturen hade alla våra vattendrag varit döda. Samma sak med kolsänkor, industrin kalhugger gärna för att få billiga råvaror till sina fabriker och när råvaran är slut, och fabriken nerkörd flyttar de till nästa jungfrulig­a mark. Som gräshoppor, men i betydligt större skala. Industrin har inget samhällsan­svar, enbart resultatan­svar, tyvärr.

Att Herold skriver att han är för EU och dess inre marknad, men vill ändå att det ska plockas russin ur bullen och att avtal alltid ska följa Donald Trumps devis ”vi först” låter lite som marknadsli­beralism och högerpopul­ism tillika.

Sverige fick undantag för snuset då det begav sig, Finland ska inte ändra sin lagstiftni­ng för att Sverige inte uppfyller sitt åtagande, tvärtom snuset borde också förbjudas i Sverige för folkhälsan­s skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland