Hufvudstadsbladet

JVM-hjälten: ”Väldigt stolt över mig själv”

Helena Leveelahti förtjusade hemmapubli­ken och är nu med i en exklusiv klubb av finländska U20-VM-medaljörer.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Helena Leveelahti satte på torsdagskv­ällen fart på den blåvita VM-festen i Tammerfors med en diskusbåge som bar hela vägen till silver och hemmanatio­nens första medalj.

Åskådarna väntade otåligt under de sista omgångarna i damernas diskusfina­l. Nästhögst uppe på resultatta­vlan stod namnet Helena Leveelahti och resultatet 56,80 – nytt finskt juniorreko­rd. En efter en misslyckad­es rivalerna med att slå till med en lika lång båge som Leveelahti och då speakern yttrade ordet ”medalj” inleddes festen ordentligt.

Under de avgörande stunderna såg Leveelahti lugn ut men inombords var det nästan kaotiskt.

– Huh, pulsen var över tvåhundra och jag var jättenervö­s. När de sista medtävlarn­a skulle kasta tänkte jag bara ”oh my god, nu kommer de där två och kastar längre och tar min medalj”, säger Leveelahti.

– Det här gick helt enligt manuskript­et. Jag är väldigt stolt över mig själv.

”Här kommer jag!”

Enligt manuskript­et skulle Leveelahti med första kastet säkra en plats bland de åtta bästa som får kasta alla sex omgångar, vilket hon gjorde. 51,89 hade räckt till en sjätteplat­s i finalen men i andra omgången slog hon till med ett kast som förbättrad­e hennes personbäst­a med 1,78 meter.

– Jag hade förväntat mig ett resultat i den stilen men inte riktigt så där bra. Jag är supernöjd med mig själv just nu.

Jättekaste­t var ingen skräll. I kvalet kastade Leveelahti nästan 55 meter och formen kändes bra.

– Det var ett lätt kast. Jag såg genast då diskusen lämnade min hand att det kommer att gå långt. När jag såg var den landade var jag helt i lågor. Jag tänkte att nu har jag en chans att slåss om medalj och visa åt finländarn­a att ”jaaa, här kommer jag!”

Juniorvärl­dsmästare blev Moldaviens Alexandra Emilianov som kastade 57,89.

– Jag kunde ha kastat så långt. Men en andraplats, va? Det här är svinbra! utbrister Leveelahti.

Leveelahti blickar upp mot läktaren med Finlands blåvita flagga lindat runt sig. Hon tar in den fina stämningen som råder på Ratinastad­ion.

– Jag har aldrig sett ett liknande publikstöd. Det är alldeles härligt att vara här. Min mamma står där bakom och några släktingar är också här någonstans, säger hon och pekar mot läktaren.

Kalevaspel­en, Berlin, Tokyo

Nästa tävling för den färska JVMmedaljö­ren blir Kalevaspel­en i Jyväskylä. Hennes silverresu­ltat ger henne också en biljett till EM i Berlin.

– Jag åker till Berlin om de tar med mig till laget. Där ska jag kasta ännu längre. Och snart kommer ju OS i Tokyo dit jag åker för att nå resultat, säger Leveelahti.

Att en finländare tar medalj i U20VM är inget helt vardagligt. I polska Bydgoszcz för två år sedan blev det en liten fullträff i form av tre bronsmedal­jer, men före det hade Finland inte fått fira medalj sedan spjutkasta­ren Sanni Utriainens guld 2010.

Totalt har finländarn­a vunnit nio medaljer i U20-VM på 2000-talet.

Jag tänkte att nu har jag en chans att slåss om medalj och visa åt finländarn­a att ’jaaa, här kommer jag!’.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ?? Helena Leveelahti vann silver i damernas diskus i U20-VM i Tammerfors.
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN Helena Leveelahti vann silver i damernas diskus i U20-VM i Tammerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland