Hufvudstadsbladet

Morden som gjorde Pirilö ökänt

- ANNA LILLKUNG

■ År 1860 är Pirilö-Karl, eller Karl Granroth som han egentligen heter, på väg mot ett straffläge­r i Sibirien. Den österbottn­iska bonden har funnits skyldig till barnamord och har förlorat alla sina civila rättighete­r. Men hur många mord har Pirilö-Karl egentligen begått och varför begick han dem? Det är frågorna som står i centrum i nya kriminalpo­dden Morden i Pirilö.

Det är journalist­en Ann-Catrin Granroth som dyker ner i PirilöKarl­s öde. Granroth, som också gjorde podden Knapphandl­arens hämnd, utgör en central del av berättelse­n. Hon har samma efternamn som Karl och har vuxit upp på samma gård som honom i Pirilö. Därför ställer hon tidigt frågan om de verkligen inte är släkt, trots att hennes familj intygat att de inte är det.

Under poddens fyra avsnitt försöker Granroth dels klargöra de brott som Pirilö-Karl begick under 1850-talet, dels försöker hon ta reda på hur hon är kopplad till honom. Det är bra att hon utgår från båda frågeställ­ningarna. Granroth lyckas på så sätt snabbt fånga mitt intresse, även om jag ursprungli­gen inte var så nyfiken på de 160 år gamla morden.

Podden använder sig av tidstypisk musik, ljudeffekt­er och röstskådes­pelare som på österbottn­iska skildrar de olika människorn­a som beskrivs. Granroth utgår i från obduktions­rapporter, tidningsar­tiklar och vittnesmål från Karls rättegång för att bygga upp en tidslinje. Däremellan träffar hon Jan Ehnvall på Jakobstads museum som ger historiska fakta och kontext. Det är ett effektivt sätt att berätta på.

Jag slås också av hur mycket allmän historia jag lär mig – om Krimkriget, den dåtida lagen och levnadssät­ten. Bland alla kontemporä­ra true crime-poddar känns det fräscht med en som går så långt tillbaka tidsmässig­t.

Utöver att Granroth ställer frågan om eventuella släktband till Pirilö-Karl kommentera­r hon också händelsefö­rloppet. Hon spekulerar kring motiven för morden och undrar varför Pirilö-Karls fru fortsatte att skriva kärleksful­la brev till honom när han satt fängslad.

Hon för på så sätt in det mänskliga och medmänskli­ga i en berättelse som annars hade kunnat kännas torr. Eftersom historiens centrala personer inte skrivit ner sina känslor och perspektiv behövs det någon som försöker förstå och analysera dem i deras ställe.

Det här lyckas Granroth med ypperligt. Och även om PirilöKarl­s historia är intressant är det slutligen Granroths eget intresse för honom som drar podden framåt. Yle Vega inom ramen för Vega Eftermidda­g 15.03, och på Yle Arenan.

 ?? FOTO: YLE ?? Mord. Obduktions­rapporten från barnens död.
FOTO: YLE Mord. Obduktions­rapporten från barnens död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland