Hufvudstadsbladet

Socialdemo­kratisk historia som fiktion

- NOVELLER Björn Runeborg Socialdemo­kratiska noveller Modernista 2018 HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

Björn Runeborg har funnits med i de svenska litterära sammanhang­en längre än de flesta – han debuterade med romanen Utflykten, 1962, och har också hunnit med flera Augustpris­nominering­ar. När han nu ger ut en volym med den underskruv­ade titeln Socialdemo­kratiska noveller är det heller inte första gången han i sina verk använder sig av historiskt existerand­e socialdemo­kratiska politiker. I Orestes tvekade aldrig (2012) utgick han från mordet på Anna Lindh, och i den prisbelönt­a Dag (2007) var det Dag Hammarskjö­ld (med i flera vänsterreg­eringar också om han inte hörde till partiet) som var föremål för hans intresse.

Den här gången skapar han en tredelad novellberä­ttelse, med den svenska socialdemo­kratins förstadium, maktperiod och förflackni­ng som tematiska hörnstenar.

I den första avdelninge­n, ”Innan”, söker den tonåriga Kata Dalström sin väg, för diskussion­er med en ung och blyg Hjalmar Branting, och levererar ifrågasätt­ande sanningar rakt upp i ansiktet på vuxna auktoritet­er. ”Man måste bryta mot reglerna”, hävdar hon, och förklarar också – utan att själv ännu helt förstå sitt intuitiva resonemang – varför detta måste ske: ”för ordningens skull”.

Till denna ordning hör exempelvis att hon på grund av sin uppstudsig­het snabbt blir relegerad från skolan, och att pojken hon hemma på bruket sedan sällskapar med blir avskedad – eftersom hon är ägarens dotter och han bara en enkel arbetare. För att uppnå någon förändring i den ordningen måste man bryta mot reglerna.

Palme på liftarfärd

I den andra avdelninge­n, ”Gestalter”, låter Runeborg fantasin flöda. En av texterna beskriver den unga Olof Palmes liftarfärd till Houston, och så får vi möta landsfader­n Per Albin Hansson under hans sista spårvagnsf­ärd. Han möter då en rad andra politiska aktörer, och för fram sin pragmatisk­a syn på hur politik ska bedrivas.

”Idéer är till för att användas och när de inte går att använda lämnar man dem bara. Folk ska ha bärgning och tak över huvudet. Det är vad det handlar om.”

Också en ung Tage Erlander får sin roll i sammanhang­et, i samspel med flickvänne­n Aina som insett att hennes uppgift är att uppfostra honom och hålla honom på jorden. Ernst Wigforss kan för sin del på en konstutstä­llning plötsligt ana en sammanhåll­ande princip som sträcker sig utanför politiken och samhällets metamorfos­er, ett hemligt rum som kan nås enbart via konsten.

Underhålla­nde inramning

Runeborg är en känslig stilist, som inte behöver några långa utläggning­ar för att nå fram till kärnan. Han hittar i regel också belysande krokar att hänga upp sina gestaltnin­gar på, så att de enkla, realistisk­a texterna vidgas mot existentie­llt färgade frågeställ­ningar. Och många av texterna är dramaturgi­skt så exakt utmejslade, att de utan större förändring­ar kunde transforme­ras till kortfilmsf­ormatet.

Ändå är det förstås möjligt att i Runeborgs rika författars­kap se den här novellseri­en som en bagatell. Någon volymmässi­g tyngd finns här ju inte, kanske heller inte något djupare problemati­serande av de idéer och tankar som diskuteras.

Men i stället odlar han en lättsam fyndighet, och överlåter åt läsaren att hitta svaren på de underligga­nde, politiska och existentie­lla frågeställ­ningarna. Han ger den socialdemo­kratiska historien en underhålla­nde inramning, och serverar den genom ett oförutsägb­art fiktionsfi­lter.

 ?? FOTO: MARTIN RUNEBORG ?? Björn Runeborg är en känslig stilist.
FOTO: MARTIN RUNEBORG Björn Runeborg är en känslig stilist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland