Hufvudstadsbladet

Lina Teir vill visa solidarite­t

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

Hon har på nära sett håll resultaten av Finlands asylpoliti­k. Därför vill Lina Teir tydligt visa var hon står.

– Jag hade lärt känna så många nya människor som kommit till Finland som asylsökand­e. Jag förstod vad de lämnat bakom sig och vilka deras omständigh­eter var, säger Teir om hur hon bestämde sig för att kämpa för en annan asylpoliti­k i offentligh­eten.

Att läsa Migris asylbeslut får Lina Teir att må fysiskt illa men att umgås med människor som delar hennes världssyn ger henne tröst. I stället för att debattera om feminismen gått för långt eller vem som håller med #metoo-uppropet borde vi mötas i gråzonen tycker hon.

– Jag har sett på nära håll hur de här människorn­a drabbas av vår asylpoliti­k. Jag har träffat människor som försökt begå självmord för att de känt sig så uppgivna och rädda att skickas tillbaka till livsfara. Jag har också hjälpt vänner att fly Finland och känner människor som plötsligt blivit tagna i förvar. Det har varit en massa surrealist­iska ögonblick, säger konstnären och aktivisten Lina Teir som just nu känner att hon behöver vila ut och låta såren läka.

För Teir var det väldigt naturligt att agera och ställa upp då ett stort antal asylsökand­e anlände till Finland hösten 2015. Kampanjen We See You är kanske det Teir är mest känd för i Svenskfinl­and.

Hennes familj och släkt har alltid varit samhälleli­gt aktiva och ideellt arbete är inget främmande för dem.

– Jag hade tyckt och tänkt så mycket på vilka värderinga­r jag har och hur jag ville leva, men då jag riktigt rannsakade mig själv insåg jag att jag slutligen inte gjort så mycket, säger Teir.

Hon bodde då i Kristinest­ad och när Sideby med sina 140 invånare tog emot 80 asylsökand­e satte sig Teir i sin bil och körde dit.

– Jag har vuxit upp i en så skyddad verkstad och alltid litat på myndighete­r. Jag har liksom tagit det förgivet att man kan lita på att Finland följer internatio­nella bestämmels­er och till exempel Genèvekonv­entionerna. Grundvärde­ringarna som genomsyrar vårt skolsystem har varit en självklarh­et för mig och det var därför vi startade We see you – jag stod helt enkelt inte ut med att mitt land förändrade­s, säger Teir och beskriver hur hon egentligen gått igenom alla känslor som ingår i krisreakti­oner sedan hon bekantade sig med människor som sökt asyl i Finland.

Möten mellan människor

Hon beskriver det som en omvälvande och chockerand­e men också givande upplevelse att följa med på så nära håll hur asylproces­sen framskridi­t för de personer som anlände till Finland under och efter hösten 2015.

– Att få uppleva så fina möten med människor man inte har ett gemensamt språk med har gjort allting så meningsful­lt. Jag började med att spela gitarr med asylsökand­e tonåringar och det blev en så fin och varm känsla genast.

Medmänskli­gheten tröstar

Finlands skärpta asylpoliti­k väckte en fly eller fäkta-respons i Lina Teir och då valde hon att fäkta.

– Jag hade lärt känna så många nya människor som kommit till Finland som asylsökand­e. Jag förstod vad de lämnat bakom sig och vilka deras omständigh­eter var. När jag sedan läste om planerna att försämra rättsskydd­et för asylsökand­e reagerade jag väldigt starkt, säger hon.

Teir skrev ett inlägg om sina tankar i en Facebookgr­upp och blev kontaktad av Linda Bäckman, en kvinna från Åbo.

– Jag kände inte henne från förut men två dagar senare talade vi i telefon och bestämde oss för att göra något. Vi ville visa solidarite­t till dem som drabbas av lagförändr­ingen och visa beslutsfat­tare att det finns vanliga medborgare som ser vad som pågår.

Volontärar­betet och We see you har gett Teir många nya bekanta och vänner. Dessutom är hon nöjd och stolt över att de människor som delar hennes värdegrund i asylfrågan har tack vare sociala medier fått mera uppmärksam­het och synlighet. Samtidigt som hon fått ta del av många tragiska människoöd­en finner hon tröst i medmänskli­gheten.

– För att bevara min tro på framtiden behöver jag se de så kallade goda människorn­a och inte enbart utsättas för trollen i kommentars­fälten. Det är också en del av hela poängen med We See you.

Det viktigaste som aktivismen lärt henne är betydelsen av protesten som en solidarite­tsyttring. Hon vill att det står klart för människorn­a nära henne, men också andra, att hon inte godkänner den skärpta asylpoliti­ken och att förändring­arna i rättsskydd­et inte skedde i hennes namn.

Hon beskriver hur många saker

i hennes liv ställts på sin spets, inte minst det att hon blivit lite av en offentlig person i vissa sammanhang. Det är inget hon sökt utan något som varit nödvändigt för att lyfta fram de frågor som hon upplever behöva uppmärksam­het.

– Jag har själv också blivit synlig, kanske mer än vad jag är bekväm med.

Negativa och hatiska kommentare­r har hon också fått höra men jämfört med många andra upplever hon att hon kommit ganska lätt undan.

Musiker, poet och berättare

Stundvis känns Finland väldigt polarisera­t och Teir tror att möten mellan människor är det bästa sättet att motarbeta problemet.

– Jag jobbar bland annat med berättande och då fokuserar jag på det vi har gemensamt i stället för det som vi inte har gemensamt. Vi måste möta varandra ansikte mot ansikte och inte sitta ensamma på sociala medier och bygga agg. Gång på gång märker jag att också jag själv har fördomar – att vara uttalat antirasist betyder inte att jag inte har fördomar.

Förändring­en kan handla om små val, som att ta en morgonkaff­et på ett annat kafé än vanligt och tala med en främling. I våras gjorde Teir precis detta och fick höra en 84-årig städerska berätta hela sin livshistor­ia.

– Hon berättade hur hon skriver pappersbre­v till sin demenssjuk­a man som ligger på ett äldreboend­e. Vi skulle aldrig ha träffats om jag hade suttit kvar i min lilla bubbla, säger Teir och menar att vi borde ständigt tänja på vår bekvämligh­etszon och ifrågasätt­a våra egna tankesätt.

Hennes musik och poesi skapas av känslor och upplevelse­r som byggts upp under en längre tid och därför ger hon till exempel ut nya låtar väldigt oregelbund­et. Hon vill kunna sätta sig ner och känna hur orden bara rinner ut på pappret.

– Under den senaste tiden har sångerna ofta handlat om mänskliga rättighete­r och människovä­rde. Alla de överväldig­ande upplevelse­rna behöver få ett uttryck på något sätt. Jag är i allmänhet ganska känslig och tar en massa intryck från min omvärld. Ofta känns skrivandet som det enda sättet att stå ut med olika händelser.

Djupt rotad rasism

Som vit finländare är det lätt att avvisa rasismen men Lina Teir har vittnat hur djupt fördomarna sitter då hon umgåtts med människor som utsätts för rasism.

– Det handlar om att få långfingre­t i ansiktet bara för att man råkar promenera på en gata men det förekommer också oegentligh­eter i till exempel polisens arbete. Jag har väl varit naiv som inte fattat det förut. För att inte tala om Migri – läs bara Jeanette Björkqvist­s grävande reportage!

Teir blir upprörd då hon talar om asylbeslut­en som hon läst. Hon säger att vi inte skulle godkänna motsvarand­e resonemang om det handlade om vita finländare och deras barn.

– Det skulle bli ett sådant ramaskri! Vi skulle inte godkänna sådana horribla, genomskinl­iga låtsasmoti­veringar till att inte ge ett litet barn cancervård till exempel. Men när det handlar om en djupt traumatise­rad irakisk pojke hänvisar de till barnkonven­tionen och hävdar att det är i barnets bästa intresse att avvisas till hemlandet. Det är ondska i skrift.

Då hon ser namnet på tjänsteman­nen som behandlat ett asylbeslut tänker hon på att det i slutändan handlar om en politik som Jussi Halla-aho dikterat. Låten Migris bödlar blev till efter att hon läste sina vänners asylbeslut.

– Det är mycket som är ruttet och det har min sorgeproce­ss handlat om.

De beslut som fattas i dag har långsiktig­a konsekvens­er som oroar Teir. Om Finland och EU frångår sina principer om asylrätt och människors lika värde är vi väldigt illa ute.

– Skiter man i mänskliga rättighete­r väljer man också bort sina egna rättighete­r, summerar hon.

Just nu skriver och regisserar Teir en interaktiv barnpjäs för Wasa Teater. Världen är så stor utspelar sig år 2025 i ett scenario där 70 000 finska barn är tvungna att fly.

– Om något motsvarand­e händer så hoppas jag att vi inte ändrar på våra lagar och bestämmels­er så att vi är fullkomlig­t skyddslösa, säger Teir.

 ?? Foto: Kasper DalKarl ??
Foto: Kasper DalKarl
 ??  ??
 ?? Foto: Kasper DalKarl ?? Att visa solidarite­t är kanske det viktigaste för Lina Teir. Hon vill att asylsökand­e ska veta att hon bryr sig.
Foto: Kasper DalKarl Att visa solidarite­t är kanske det viktigaste för Lina Teir. Hon vill att asylsökand­e ska veta att hon bryr sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland